Bruselský aparát je s nominací Jozefa Síkely do značné míry spokojen, píše Politico

Bruselský aparát je s nominací českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely na post komisaře pro mezinárodní partnerství do značné míry spokojen. Napsal to bruselský server Politico. Vysocí úředníci se domnívají, že Síkela má pro tento post správný profil. Považují ho za chytrého vyjednavače, který má sociální dovednosti a zkušenosti z byznysu. Od Síkely se očekává, že se v nové funkci zaměří na omezování rostoucího vlivu Číny.

„Jsem super spokojený,“ řekl serveru Politico vysoký úředník ze sekce pro mezinárodní partnerství, které má podle návrhu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen řídit právě Síkela. Podle tohoto zdroje má Síkela pro funkci tu správnou osobnost a profil a může celé portfolio posunout dál.

Síkela podle dalších zdrojů serveru Politico může využít svých zkušeností z českého ministerstva obchodu a průmyslu při jednáních o hospodářských dohodách se státy mimo EU a svých bohatých kontaktů získaných v době českého předsednictví v Radě EU ve druhé půli roku 2022. Síkelovo působení v době, kdy EU čelila energetické krizi, zanechalo v Bruselu podle serveru vesměs pozitivní hodnocení. Podle jednoho unijního diplomata se Síkela vyznačoval tím, že byl „mimořádně profesionální, měl výborný vztah s ostatními ministry a dobré neformální dovednosti“.

Pod Síkelu podle návrhu von der Leyen bude mimo jiné spadat investiční plán EU známý jako Global Gateway (Globální brána), kterým chce Unie vyvážit vliv čínských investic ve světě. Podle analytiků se dá čekávat, že Síkela se ve své nové funkci zaměří na vztahy s Čínou a na omezování čínského vlivu.

Server Politico rovněž poukazuje na to, že šéfka Evropské komise nepovažuje Síkelovo portfolio za druhořadé. V jejích očích je velkou výhodou i Síkelova zkušenost, když byl ještě bankéřem a působil na Ukrajině a v dalších zemích východní Evropy. Podle Síkelova bývalého šéfa a někdejšího generálního ředitele rakouské bankovní skupiny Erste Group Andrease Treichla má český ministr „hluboké zkušenosti s tím, jak uzavírat dohody s Ruskem a především proč s Ruskem v některých aspektech dohodu neuzavírat“.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek