EU plánuje na pátek krizový summit k problémům eurozóny

12.07.2011
čtk

Evropská unie nejspíš svolá na pátek mimořádný summit kvůli prohlubující se dluhové krizi v eurozóně. S odvoláním na důvěryhodné zdroje o tom informuje agentura Reuters. Do problémů se nově dostaly Itálie a Španělsko, tedy dvě velké ekonomiky, které by eurozóna mohla na rozdíl od Řecka, Irska a Portugalska zachraňovat jen obtížně.

V pátek se bude konat mimořádný summit, cituje Reuters unijního diplomata, který si nepřál být jmenován. Jeho kolegové podobné úvahy potvrdili, ale zároveň dodali, že ještě nepadlo definitivní rozhodnutí o datu konání vrcholné schůzky EU.

Dluhová krize v eurozóně, která si v uplynulém roce vyžádala záchranu Řecka, Irska a Portugalska, se zhoršila minulý týden, když se terčem obav stala Itálie. Zemi s druhým největším dluhem v evropské sedmadvacítce ve výši 120 procent HDP ubližují především vnitropolitické spory a nedostatek reforem.

Pátek, kdy by se měl unijní summit konat, je navíc datem, kdy unijní dohledové orgány zveřejní výsledky zátěžových testů bank. Je možné očekávat, že některé z nich budou vyžadovat finanční injekce od národních vlád, aby je neohrozilo případné další prohloubení problémů v eurozóně. Pokud by trhy přijaly výsledky testů výrazně negativně, země platící evropskou jednotnou měnou by se ocitly ve značných problémech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek