Data o nezaměstnanosti ukázala propast napříč eurozónou

04.01.2012
Euroskop

V eurozóně se rozevírá propast mezi zeměmi se zdravými ekonomikami a státy zápasícími se skomírajícím hospodářstvím. Ukázala to včera zveřejněná data o nezaměstnanosti. Zatímco v jižních zemích počet lidí bez práce dále roste, Německo dosáhlo rekordně nízkých čísel. Nižší nezaměstnanost se daří držet i ostatním zemím tzv. severního křídla.

Počet nezaměstnaných ve Španělsku vzrostl v prosinci na 4,42 milionu, sezónně upravené údaje o počtu nezaměstnaných ukazují, že v zemi je bez práce 23 procent práce schopných obyvatel. Srovnatelné údaje pro Německo klesly v prosinci na pouhých 6,8 procenta. To je nejnižší míra od sjednocení východní a západní části země na počátku 90. let.

Nůžky mezi severem a jihem se rozevírají

Rozdílný ekonomický vývoj v eurozóně se zvýraznil v době dluhové krize. Severní země soustředěné kolem exportního giganta Německa vykazují výrazně silnější růst než tzv. jižní křídlo, které zápasí se špatně konkurenceschopnými ekonomikami, které ještě zatížila úsporná opatření k nápravě nezodpovědných fiskálních politik.

Většina zemí tzv. severního křídla eurozóny dosahuje výrazně nižšího počtu lidí bez práce než 10,3 procent, což je průměrná hodnota celého měnového klubu. Naopak země, které požádaly o záchranný úvěr nebo jsou pod tlakem finančních trhů, vykazují dvouciferné počty nezaměstnaných. Výjimkou mezi nimi je Itálie.

Souvisí rating a nezaměstnanost?

Čtyři země s nejnižší mírou nezaměstnanosti – Rakousko, Lucembursko, Nizozemí a Německo jsou mezi šesti státy eurozóny s nejlepším ratingovým hodnocením AAA. Především na jejich garancích stojí záchranný fond eurozóny EFSF.

Nicméně dobré ratingové hodnocení a nízká nezaměstnanost nemusí podle ekonoma Evropské konfederace odborových svazů Ronalda Jansena nutně spolu souviset. „Země jako Německo, Nizozemí nebo Finsko mají tradičně silná exportní odvětví, která profitovala z rychlého oživení rozvojových trhů po krizi roku 2009. To nebyl případ jiných částí eurozóny, nabízí alternativní vysvětlení.

Španělsko a další země již ohlásily reformní opatření. Nicméně analytici jsou skeptičtí k tomu, zda se podaří reformy prosadit a zda přinesou očekávané výsledky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek