Nečas a Schwarzenberg: Ve sporu o fiskání unii budeme zdrženlivější

08.02.2012
čtk

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se včera v podvečer dohodli, že ohledně sporu o podpis smlouvy o fiskální unii budou zdrženlivější. Novinářům to řekl ministr zahraničí. Předsedové dvou větších koaličních stran budou dál jednat o stanovisku, jaké vláda ke smlouvě zaujme.

To se ještě dohodne, odpověděl Schwarzenberg na otázku, kdy se další schůzka k tématu uskuteční. Podle Nečasova mluvčího Jana Osúcha se oba politici shodli, že v rámci dalších jednání chtějí najít shodu ohledně pozice naší země vůči této smlouvě.

Vyřeší roztržku další jednání

Premiér a ministr zahraničí si minulý týden vyměnili ostrá slova poté, co se Nečas v Bruselu odmítl jménem ČR připojit ke smlouvě, kterou podpořily všechny země EU s výjimkou Česka a Velké Británie. Ačkoli premiér tvrdí, že jen plnil vládní mandát, Schwarzenberg jej tvrdě zkritizoval a prohlásil, že Nečasův postoj škodí českým národním zájmům.

Za emotivní roztržkou je hlubší rozpor ODS a TOP 09 v pohledu na celou smlouvu a na způsob její ratifikace v České republice. Další jednání mají tyto rozpory vyřešit.

Spor o ratifikaci i smlouvu

Podle ODS smlouva fakticky mění primární právo EU, předává některé české pravomoci do Bruselu, a proto by o jejím přijetí měli občané rozhodovat v referendu. Podobný názor má i nejmenší vládní strana Věci veřejné. ODS navíc míní, že smlouva zavazující země eurozóny k rozpočtové odpovědnosti se nyní Česka přímo netýká.

Schwarzenberg a jeho TOP 09 zastává názor, že ČR by se ke smlouvě měla v březnu připojit společně s ostatními členy EU, s výjimkou Velké Británie. České odmítnutí jinak evropsky dohodnutého dokumentu činí podle šéfa diplomacie českou pozici v unii nesrozumitelnou a může ji postavit mimo hlavní evropský proud.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek