ECB rozdělí 2. balík levných tříletých úvěrů

29.02.2012
čtk

Evropská centrální banka (ECB) dnes nabídne na úvěrovém trhu druhý balík levných tříletých úvěrů. Čeká se, že mezi komerční banky zemí eurozóny a zřejmě i finanční divize některých průmyslových podniků rozdělí podobně jako v první aukci z konce prosince zhruba 500 miliard eur (12,5 bilionu Kč).

Banky si od ECB půjčily v prvním kole takzvaných operací LTRO 489 miliard eur. Tyto úvěry výrazně zlepšily situaci na evropském trhu dluhopisů, což zmírnilo dluhovou krizi.

Banky použily rozsáhlé úvěry ke zlepšení vlastních bilancí, během ledna však už začaly zvýšenou měrou nakupovat státní dluhopisy zemí ohrožených dluhovou krizí, například Španělska a Itálie. Díky tomu se například výnosy desetiletých italských dluhopisů snížily z neudržitelných maxim nad sedmi procenty k nynější úrovni výrazně pod šesti procenty.

Šéf ECB Mario Draghi po prosincovém tendru řekl, že díky němu byl odvrácen stav velké úvěrové tísně. Zlepšení na úvěrovém trhu ovšem stále nepociťují evropské firmy, které si stěžují, že se k nim z nových úvěrů prakticky nic nedostalo. Velké společnosti jako Siemens a BMW tak uvažují, že využijí velkorysých úvěrů ECB přímo. Do aukce se mohou přihlásit jejich bankovní divize, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek