Europoslance děsí zelený tunel agentury pro životní prostředí


Mariana Pítrová, Euroskop, 27.3.2012

Ředitelka Evropské agentury pro životní prostředí má velký problém. Ukázalo se, že peníze z veřejných prostředků použila na školení pracovníků v Karibiku a Středozemí. Honosně nechala vyzdobit také centrálu agentury v Kodani. Takový luxus rozhodně nestál málo.

Profesorka Jaqueline McGladeová, která vede agenturu od roku 2003, vyvolala údiv v Evropském parlamentu. Šéfka instituce totiž použila 30 tisíc eur na školení zaměstnanců v Karibiku a Středozemí, upozornil EUobserver. Projekt na podporu ochrany biodiverzity navíc pořádala nevládní organizace EarthWatch, v jejíž dozorčí radě v tu dobu McGladeová zasedala.

V oficiálním dokumentu, který byl předložen v Evropském parlamentu, agentura přiznává, že za 29 zaměstnaneckých tréninků na různých místech zaplatila celkem 33 791 euro. Projekty byly podle vedení domluveny ještě před tím, než se ředitelka agentury dostala do dozorčí rady pořádající EarthWatch, kterou nakonec opustila po varování ze stranu EU kvůli střetu zájmů.

Aby nebylo všem malérům konec, vyplul na uznávánou profesorku další škraloup. Vybraní europoslancům obdrželi anonymní email, podle kterého použila McGladeová další vysokou částku na výzdobu centrály v hlavním městě Dánska.

Drahý špás v Kodani

Za neuvěřitelných 300 tisíc eur nechala ředitelka rozkvést fasádu ústředí Evropské agentury pro životní prostředí v Kodani. Na stěny byla umístěna pořádná nálož zeleně. Úkolem zelené fasády bylo prezentovat hustotu květoucí flóry v Evropě. Projekt sloužil pro veřejné účely. Chtěli jsme ukázat, co taková živá fasáda přináší do veřejného prostoru, snažila se vysvětlit příčiny vzniku kontroverzní výzdoby Katja Rosenbohmová z kritizované agentury.

Rozkvetlé sídlo Evropské agentury pro životní prostředí (Reprofoto).

Peníze, které na osvětovou akci ředitelka využila, byly navíc určeny pro jiné účely. Pisatel udávajícího emailu tvrdí, že McGladeová žádala výkonný management o podporu zelené fasády v roce 2010. V tu dobu už byl ale schválne rozpočet a jedinou legální cestou na štědrý sponzoring se tak stalo zažádání o peníze pro jiné vědecké účely.

Evropská agentura pro životní prostředí byla zřízena nařízením Evropské unie z roku 1990. Úkolem agentury je napomáhat EU a jejím členům činit informované kroky v oblasti životního prostředí. Dále pak koordinuje Evropskou informační a pozorovací síť pro životní prostředí (Eionet). Instituce má 32 členů.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality