V Praze začal 19. ročník Dnů evropského filmu

13.04.2012
čtk

Dny evropského filmu zahájilo ve čtvrtek večer v pražském kině Světozor dánské historické drama Královská aféra. Projekt vznikl v české a švédské koprodukci a natáčel se převážně v Česku. Na Berlinale získal dva Stříbrné medvědy: za scénář a nejlepšího herce pro Mikkela Boe Fölsgaarda, který ztvárnil pološíleného Kristiána VII. Tento herec včerejší projekci osobně uvedl.

„Jsem rád, že jsem se mohl do České republiky vrátit, natáčel jsem tu před rokem,“ řekl Fölsgaard. Tajemství ceny z berlínského festivalu spočívá podle něj v tvrdé práci, ale i ve štěstí. V roli německého lékaře Johana Struenseeho, který na začátku 70. let 18. století navázal zakázaný vztah s mladou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, se vedle něj na plátně objevil Mads Mikkelsen, známý z bondovky Casino Royale.

Dny evropského filmu, jejichž program uvede přes 40 titulů z více než 25 evropských zemí, se konají podevatenácté; v Praze do 19. dubna v kinech Světozor a Lucerna a od 20. do 26. dubna v Brně. Ozvěny budou v Ostravě, Boskovicích, Uherském Hradišti, Jablonci nad Nisou a Veselí nad Moravou.

Přehlídka i letos nabídne tematické sekce. Národní liga představí aktuální nebo loňské favority jednotlivých zemí ucházející se o nominaci na Oscara. Sekce K věci je věnována Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Uvedena v ní bude i romantická komedie Italsky snadno a rychle se signorou Enricou, v níž si zahrála Claudia Cardinalová.

Další sekce bude zaměřena na evropské filmy s tématem hudby, hudební filmy a dokumenty. Objeví se v ní i česko-jihoafrický dokument Punk in Africa. Sekce Lux Prize nabídne výběr titulů soutěžících o cenu Evropského parlamentu, zatímco výběr toho nejzajímavějšího z posledních dvou let najdou diváci v sekci Best Of.

Připomenuty budou snímky, jež v minulosti čerpaly finanční podporu z evropského programu MEDIA – například Kurz negativního myšlení, Trio z Belleville, Turínský kůň a Valčík s Bašírem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek