Baviče Berlusconiho poráží komik z povolání Grillo


Mariana Pítrová, Euroskop, 31.5. 2012

Kdo si myslel, že Cavaliere dal vysokým funkcím v italské politice sbohem loni na podzim, ten lámal nad bývalým premiérem hůl předčasně. Silvio Berlusconi naznačuje, že se chce opět prát o nejvyšší místa v italské politice. Čáru přes rozpočet mu teď ale dělají výsledky komunálních voleb z minulého týdne. Novou hvězdou se totiž pro voliče stal komik Beppe Grillo se svým hnutím, který svou rétorikou dokáže přesvědčit davy. Chválí ho i expremiér. „Měli bychom se od Grilla učit. Lidé chtějí slyšet to, co on říká,“ tvrdí Berlusconi a sám hledá recept na to, jak zaujmout voliče jako jeho nový konkurent.

Trojnásobný předseda kabinetu se vrací zpět na scénu a jak jinak než zase způsobem notně lišáckým. Jeho strana Lid svobody (PdL) navrhuje změnit italskou ústavu tak, aby byla zavedena přímá volba hlavy státu. Hádejte, jakou roli v tom bude hrát Berlusconi.

Stejně jako v České republice patří téma přímé volby hlavy státu i v Itálii k dlouhodobě diskutovaným návrhům na změnu ústavy. Načasování PdL je ale téměř dokonalé. Současnému prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi vyprší mandát už příští rok. Na možnou změnu stěžejního právního dokumentu je tedy nejvhodnější čas.

Známý skandalista ví, že zpět do čela Itálie mu rozhodně nepomůžou sympatie kolegů z parlamentu, kteří už jsou unavení jeho aférami. Mnohem snazší je zkusit oslovit přímo Italy. S veřejností to totiž Berlusconi umí. Nebo uměl?

Překvapivé výsledky komunálních voleb

Regionální volby v zemi proběhly minulý týden a Berlusoniho PdL rozhodně nepotěšily. Strana totiž přišla o některé tradiční bašty na severu Itálie a na Sicílii. Zajímavé pak je, kdo ho o jeho hájemství připravil.

Vedle vítěze komunálek, kterým se stala dnes populární Demokratická strana, se totiž v Itálii vyprofilovalo uskupení, jemuž raketově roste přízeň voličů. Hnutí pěti hvězd (Cinque Stelle), jak se tato (ne)strana jmenuje, uspěla v komunálních volbách a na mnoha místech předhonila i Berlusconiho PdL.

Preference hnutí, které vzniklo v roce 2009, rostou a pro zavedené strany včetně Lidu svobody to může představovat velký problém, protože kromě prezidentských voleb čekají příští rok Itálii i ty parlamentní.

Beppe Grillo 2
Italský komik – a nyní už i politik – Beppe Grillo mění politickou mapu itálie (foto: Beppegrillo.it)

Komik zaujal Itálii

V čele uskupení stojí italský komik Beppe Grillo. Hnutí se staví proti korupci a současné politice vlády premiéra Maria Montiho. Grillo je přesvědčen, že bez eura by se Italům žilo líp a žádá návrat liry. Může se zdát, že radikální názory budou pouze dočasným svěžím vánkem na jihu Evropy. Domácí komentátoři ale program Hnutí pěti hvězd chválí, podle Corriere della Sera „přetéká Grillův program nápady, a to od nakládání s odpadky pro transparentní státní správu.

Podle průzkumu agentury Ipso si Pět hvězd vede u voličů velmi dobře a získalo by v celostátních volbách 18,5 procenta hlasů, zatímco Berlusconiho Lid svobody jen 17,2 procenta.

Berlusconiho touha po prezidentování

Není tajemstvím, že Berlusconi zvažuje, že by se z politického hrobu dostal prostřednictvím nové strany. Druhou možností by pak bylo právě zvolení prezidentem. Cavaliere to nevyloučil na tiskové konferenci, kterou Lid svobody uspořádal, aby představil návrh na změnu ústavy.

PdL požaduje, aby se italský model přiblížil více tomu sousednímu francouzskému, kde funguje poloprezidentský systém a Berlusconi potvrdil, že by do takové výzvy ochotně šel. „Udělám to, o co mě strana požádá, řekl skromně expremiér.

Lídr Demokratické strany Pierluigi Bersani je nicméně přesvědčen, že vystoupení PdL má jen rozvířit debatu nad něčím, co se stejně neuskuteční.

Berlusconiho obnovený politický apetit dokazuje historka, která se na zmíněné tiskové konferenci odehrála. Tajemník strany PdL Angelino Alfano si tak trochu šlápnul na jazyk, když přítomným novinářům představil Berlusconiho jako „prezidenta republiky. V sále zavládl šum, načež Berlusconi se potěšeně usmál a nad Alfanovým výrokem mávl rukou. Gesta vládce už si matador italské politiky úspěšně nacvičuje.

Kdo je Beppe Grillo?
Čtyřiašedesátiletý komik začal do italské politiky pronikat v roce 2009. Neúspěšně se pokoušel dostat do Demokratické strany. Založil pak vlastní Hnutí Cinque Stelle. Grillo kritizuje současné politiky, kteří podle něj jen mrhají penězi. Vyhraňuje se proti evropské jednotné měně, jinak ale souhlasí se členstvím Itálie v EU. Italy si získal především politickými mítinky, které pojímá jako show. Známý je také jeho satirický blog. Jeho hnutí má v Itálii podporu, která se blíží 20 procentům. Grillo ale o žádný veřejný úřed zájem neprojevuje. V roce 1981 byl odsouzen za neúmyslné zabití tří lidí, kteří zemřeli v autě, které řídil.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality