ECB nechala základní úrok na jednom procentu

07.06.2012
čtk

Evropská centrální banka (ECB) nechala po středečním zasedání své bankovní rady základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta. Podle šéfa banky Maria Draghiho bylo rozhodnutí přijato „širokým konsenzem“.

Prezident banky Mario Draghi dal na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady jasně najevo, že proti eskalaci krize, která nyní nejvíce ohrožuje Španělsko, musí primárně zasáhnout politici.

Draghiho vyjádření oslabila kurz eura, protože finanční trhy spekulovaly, že ECB by mohla naznačit připravenost ke snížení sazeb a ochotu k další mohutné úvěrové injekci bankám, díky níž v zimě zmírnila napětí na trzích dluhopisů.

Draghi poukázal na zvýšená rizika ekonomického výhledu, zejména na další nárůst napětí na finančních trzích některých zemí eura a hrozbu jeho šíření do reálné ekonomiky. Za velmi špatně fungující označil mezibankovní trh a upozornil i na zhoršování ostatních finančních trhů. I přesto však další mimořádné nabídky tříletých úvěrů v rámci programu LTRO (dlouhodobých refinančních operací) pro nejbližší dobu prakticky vyloučil.

Otázka je, zda by LTRO byly účinné, řekl Draghi podle agentury Reuters. Některé z nynějších problémů v eurozóně nemají nic společného s měnovou politikou. Toho si musíme být vědomi a nepovažuji za správné, aby měnová politika nahrazovala nečinnost ostatních institucí, uvedl šéf ECB.

ECB poskytla bankám eurozóny v prosinci a únoru ve tříletých nízkoúročených úvěrech více než bilion eur, čímž výrazně zmírnila napětí na trzích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek