Jaká je budoucnost plynovodu Nabucco?


Filip Tuček, 19.6. 2012, psáno pro Euroskop

Před deseti lety měl být plynovod Nabucco dlouhý 3 900 kilometrů a dopravit do Evropy 31 miliard kubickým metrů plynu. Dnes z návrhu zbyl okleštěný koncept Nabucco West, který má třetinovou délku a o 11 miliard nižší plánovaný průtok.


Z Kaspického moře až do Rakouska

V říjnu 2002, se pět energetických firem dohodlo na velkolepém plánu plynovodu Nabucco. Konkrétně šlo o rakouskou ÖMV, maďarský MOL, turecký Botas, rumunský Transgaz a bulharský Bulgagraz. Později se k nim ,připojil německý energetický koncern RWE.

Smyslem projektu Nabucco, který měl přivádět plyn z Kaspického moře, bylo diverzifikovat evropské zdroje této důležité komodity. Plynovod měl ústit z turecko-gruzínské a turecko-ázerbajdžánské hranice, do Bulharska a dále až do Rakouska, odkud mohl být plyn redistribuován do dalších zemí sedmadvacítky. Projekt tak efektivně eliminoval nejisté dodavatelské i transitní země, Rusko, Írán a Ukrajinu. Budoucnost Nabucca však kvůli jeho finanční nákladnosti v dubnu tohoto roku zpochybnil maďarský spoluakcionář, firma MOL. Následně přišla kritika ze strany British Petroleum (BP), která vlastní 25% podíl v konsorciu, obhospodařujícím naleziště Shah Deniz. Právě z něho má být plyn pro NABUCCO odebírán. Společnostem, které za projektem Nabucco stojí tak nezbylo než hledat alternativu.


Západní podoba Nabucco

S novou variantou přispěchala skupina akcionářů projektu NABUCCO – každá společnost vlastní shodně 16,65% akcií – nebývale rychle. Představila modifikovaný návrh plynovodu pojmenovaný Nabucco West. Jeho ambicí je přesvědčit konsorcium, které bude rozhodovat o odebírání plynu z Shah Deniz, že přináší nejlepší variantu pro dotvoření Jižního plynového koridoru. Jistou součástí tohoto koridoru již je chystaný Trans-anatolijský plynovod (TANAP). O druhém partnerovi se rozhodne v červnu, respektive na podzim 2013.

Nabucco West počítá s transportem kaspického plynu od Turecko-bulharské hranice, přes Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko až do Rakouska. 1300 km dlouhý plynovod má být spuštěn souběžně s plynovodem TANAP, vedoucím přes turecké území, v roce 2017.


Nejistá budoucnost

Zmíněné výběrové řízení, jehož výsledky by měly být známy do konce června, ovšem pro projekt Nabucco West znamená značnou míru nejistoty. V konsorciu, operujícím ve zmíněném kaspickém nalezišti Shah Deniz, má pětadvaceti procentní podíl akcií společnost BP. Ta zároveň stojí za konkurenčním projektem Jihovýchodního evropského plynovou (SEEP), který se s Nabucco West utká o postup do závěrečného kola výběrového řízení. Zástupci Nabucco jsou přesvědčeni, že ostatní členové konsorcia ovládajícího Shah Deniz zajistí transparentní průběh výběrového řízení, jež nebude ovlivněno obchodními zájmy BP. „Věříme nejen, že Nabucco West zvítězí, ale také že původní projekt Nabucco by mohl být nakonec znovu obnoven, prohlásil Leonhard Birnbaum, člen správní rady RWE. Proti vítězi červnového řízení se na jaře 2013 postaví Trans-adriatický plynovod (TAP).

Plynovod Nabucco byl jedním z pilířů strategie EU na zvýšení energetické bezpečnosti prostřednictvím diverzifikace zdrojů. Bezpečné dodávky energií zůstávají i nadále jedním ze tří základních pilířů strategie Evropa 2020. „Z pohledu EU nezáleží na jméně plynovodu, který vede do Evropy, ale na tom, že „jeho obsah je Nabucco, shrnula tisková mluvčí Evropské komise, Marlene Holzner. Hlavním zájmem Unie, tedy i České republiky, tak zůstává stabilita dodávek zásadních energetických komodit. Tu všichni tři zmínění uchazeči o transport kaspického plynu slibují.

Autor: Filip Tuček, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality