Evropané chtějí žít na psí knížku. Jako Gauck a Hollande


Mariana Pítrová, Petr Zenkner, EUROSKOP, 26.6.2012

Neobvyklý krok zvolil italský farář Giancarlo Pirinho, aby přiměl své ovečky k vdavkám. Nesezdaným párům v městečku Volania nabídl uhrazení nákladů veselky ve výši 500 euro. Chce tak bojovat proti úbytku svateb nejen ve své farnosti, ale v celé Itálii, kde počet sňatků výrazně klesá. Stát Apeninského poloostrova odráží realitu i zbytku sedmadvacítky. Evropané se totiž „do chomoutu“ ženou rok od roku méně.

„Do Čech je ten italský případ nepřenositelný. Svatba v Itálii je finančně vyčerpávající záležitost. Pro snoubence ze sociálně slabých vrstev může být knězův dar velkou pomocí i zřetelným signálem, že svatbu vnímá církev jako důležitý rituál, vysvětluje evangelická farářka Marie J. Medková pohnutky svého katolického kolegy.

Svobodní Slovinci proti Kypřanům

Přitom by pro dobročinné účely italského farníka byla Česká republika ideální. Minulý rok se tu uskutečnilo přes 45 tisíc svateb, a to je nejméně od roku 1918. V rámci Evropy na tom ale není Česko rozhodně nejhůř. Podle údajů Eurostatu z roku 2010 jsou na chvostu výzkumu Slovinsko a Bulharsko, kde úřady evidovaly v rámci tzv. sňatečnosti 3,2 svateb na tisíc obyvatel.

Vdavekchtiví Evropané jsou pak na Kypru, který za pár dní převezme předsednictví Evropské unie. Do svazku manželského tu v roce 2009 vstoupilo 7,9 párů z tisíce Kypřanů. Trend je z demografických údajů jasný. Od 60. let ubývá počet uzavřených manželství ve všech členských státech. Co za úbytkem a zoufalým krokem italského faráře stojí?

Peníze přednější než láska?

„Je třeba si uvědomit, že současnou situaci srovnáváme se zlatým věkem tradiční rodiny, tj. druhou polovinou 20. století, kdy sňatečnost dosahovala historicky nejvyšších hladin a kdy lidé vstupovali do sňatku v relativně nízkém věku, řekla Euroskopu Dana Hamplová ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Nejčastějším důvodem, proč zvolit život na hromádce je ekonomické hledisko. Pro Evropany vyjde single život zatím pořád levněji. „Podporu by měl rozumně poskytovat stát, protože rodiny mu vychovávají daňové poplatníky, je přesvědčen dominikán Romuald Rob OP.
„Současná evropská mainstreamová kultura je antirodinná, antimanželská. V médiích vidíme propagaci alternativ k manželství, poukazuje na psychologické hledisko problému klesající sňatečnosti otec Romuald.

Podle Medkové je jedním z faktorů úbytku svateb falešná představa o svatbě jako záruce trvalého svazku a následné popření záruky realitou. „Děti – ne svatba – jsou vnímáni jako garanti svazku. Dalším důvodem je vztahová nezralost, vztahy typu abych s někým byl, apod., která pramení ze společenského klimatu zaměřeného na kvantitu, rychlost a uspokojení, ne však na hloubku, rozvoj osobnosti a spolužit, dodává.

Moderní svazky evropských státníků

Za pravdu mu dává i současná politická reprezentace Bruselu. Čerstvý příklad vidíme ve Francii, kde se minulý měsíc ujal prezidentského úřadu socialista Francois Hollande. Typická ukázka netypického rodinného života. Nová hlava Elysejského paláce žije na hromádce s novinářkou Valerií Trierweilerovou. Její předchůdkyní po boku francouzského socialisty byla politička Segolene Royalová. S tou žil přes třicet let a má s ní čtyři děti. Vztah byla ale opět na „psí knížku.

Podobně na tom je i přeshraniční prezident Joachim Gauck. Ač původním povoláním německý evangelický pastor, nejenže Gauck není rozvedený, navíc už dvanáct let žije s milenkou Danielou Schadtovou.

„Poté, co jsme se s naším vztahem naučili žít nejen Jochen (Gauck – pozn. red.) a já, ale i celá naše rodina, může s tím snad žít i zbytek společnosti, utnula nekompromisně dotazy novinářů na možnou svatbu nová první dáma Německa. Gauckův vztah vzbudil rozruch především ve vládních křesťanských socialistů (CSU). Stejně jako Hollande ale ani německý prezident na svém milostném životě nehodlá nic měnit.

Autor: Mariana Pítrová, Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality