Schwarzenberg očekává koaliční spor kvůli hlubší integraci EU

26.06.2012
čtk

Šéf české diplomacie a TOP 09 Karel Schwarzenberg očekává, že vládu může čekat velký koaliční spor kvůli názorům na hlubší integraci v Evropské unii. Ministr zahraničí chce, aby Česká republika zůstala v jádru EU.

Já jsem toho názoru, že jediná reálná možnost, která by byla prospěšná pro Českou republiku, je, že zůstaneme v tvrdém jádru Evropské unie, řekl novinářům ministr v Lucemburku. Jinou cestu považuju opravdu za nevýhodnou a nebezpečnou pro Českou republiku, dodal.

Současně ale Schwarzenberg připustil, že nejsilnější vládní strana ODS premiéra Petra Nečase věc možná vidí trochu jinak. Podle něj je ale nezbytné, aby kabinet vystupoval v této věci jednotně. Na dotaz, zda je vzhledem k rozdílným pohledům možné se v rámci koalice na postoji shodnout, Schwarzenberg řekl: Uvidíme, jestli se dohodneme. Může být, že z toho opravdu velký koaliční spor nastane.

O nutnosti prohloubení polické, ekonomické a fiskální unie se v Evropské unii v poslední době hovoří kvůli pokračující dluhové krizi a jejím dopadům na evropské hospodářství. Z mnoha stran zaznívá, že bez hlubší integrace, která by mohla znamenat i předání dalších pravomocí EU, není možné se v budoucnu podobných problémů vyvarovat. O této věci budou na summitu ve čtvrtek a v pátek jednat i šéfové států a vlád sedmadvacítky, včetně premiéra Nečase.

Schwarzenberg podotkl, že vývoj je nyní v Evropě velmi překotný, neboť vše urychlují hospodářské problémy. Nemůžeme nekonečně kličkovat, řekl o potřebě dohodnout se na českém postoji. Pokud se to nepodaří, pak podle ministra nastane velice obtížná situace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek