Premiér Monti dělí Italy i Itálii. Země přijde o polovinu provincií

24.07.2012
Euroskop

Itálie se připravuje na geopolitickou revoluci. Součástí reforem technokratické vlády premiéra Maria Montiho je totiž snížení počtu italských provincií a regionů. Změna, která má nastat od začátku roku 2014, je trnem v oku mnoha Italů.

Itálii čeká krušných pár let ve znamení škrtů. Montiho receptem je mimo jiné změna administrativního členění země. Ve výsledku to znamená, že ze 110 provincií se stane 43 oblastí. Vláda před pár dny dokončila klíč, podle kterého se má nové členění řídit. Reformu tak přežijí pouze provincie, které mají 350 tisíc obyvatel a rozkládají se alespoň na 2500 km2.

Z mapy naopak zmizí třeba ta místa, která v době fašistické Itálie ustanovil Benito Mussolini (např. Latina na jih od Říma). Nově vytvořené provincie pak budou mít ve své kompetenci oblasti životního prostředí, dopravy a komunikací.

V následujících dnech zašle vláda své usnesení radám místních samospráv. Očekává se, že návrh právě v regionech narazí. Už teď se ozývají z různých míst Apeninského poloostrova kritické ohlasy. Podle nich Montiho vláda příliš riskuje. Italové můžou jejím postupem přijít o etnickou identitu a historické občanství.

Lepší mrtvola v domě, než Ital z Pisy za dveřmi, vystihuje současnou atmosféru v Livornu britský Telegraph. Podobné reakce pramení z historického členění Itálie. Je zřejmé, že Italové se víc než na svou národní identitu zaměřují na tu regionální. Montiho reforma tak nutí spolupracovat odvěké rivaly.

Vedle sebe musí v budoucnu fungovat starověká města, která mají odlišnou architekturu, tradice i dialekt. Kritici se proto obávají, že takový návrh připraví Itálii o rozličnost, kterou má v povaze.

Už teď posílají zástupci jednotlivých regionů otevřené dopisy do Říma, ve kterých vyzývají Montiho, aby přehodnotil svůj plán. Ministerský předseda je ale odhodlán dokončit svá předsevzetí. Minulý týden se nechal slyšet, že je nutné, aby Itálie udržela tempo reforem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek