Reforma potratů: Proč chce Erdogan hlídat Turkyně?


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 22.8.2012

Každé slovo má svou váhu, o to víc, když se týká tak ožehavého tématu, jako jsou práva žen v Turecku. Přesvědčil se o tom i tamní premiér Recep Tayyip Erdogan „Jsem premiérem, který je proti porodům císařským řezem a potrat považují za vraždu,“ řekl koncem května na parlamentní konferenci o populaci. Tato věta vyhnala turecké ženy do ulic Istanbulu a spustila debatu o tom, co má vláda za lubem. Zanedlouho se ukázalo, že chystá změnu benevolentní legislativy.

První problém: císařský řez

Doba se zkrátí

Ambice nebo nacionalismus?

Do boje vytáhli i španělští lidovci

Turecko není jedinou zemí, kde se potraty staly politicky skloňovaným tématem. Na nové legislativní úpravě umělého přerušení těhotenství pracuje i španělská vláda, ačkoliv původnímu zákonu z pera kabinetu expremiéra Zapatera jsou pouze dva roky. Úřady v dnešním Španělsku jsou k otázce potratů velmi benevolentní. Liberální norma umožňuje přerušit těhotenství i šestnáctiletým a sedmnáctiletým dívkám, aniž by k tomu potřebovali souhlas rodičů.

„Vadí mi, že tak mladé dívky můžou jít na potrat samy, protože si pak budou myslet, že mít nechráněný sex není nebezpečné. Zapomenou na to, že kromě otěhotnění je možné nakazit se pohlavními nemocemi,“ řekla Euroskopu Ana María Menoyová z Madridu.

Podle nového zákona by neplnoleté znovu potřebovaly souhlas rodičů. Zatím nejdiskutovanější změnou je, že znetvoření plodu automaticky neumožní potrat, jak tomu je teď. Vládnoucí Lidová strana už před volbami předesílala, že zákon o potratech změní. Podle průzkumu deníku El País však s ohlášenými změnami nesouhlasí i 65 procent voličů partaje.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality