Francie: Vláda hledá podporu pro fiskální pakt


Martin Tušl, 28.8. 2012, psáno pro Euroskop

Francie s napětím čeká plnohodnotný začátek politické sezóny. Země galského kohouta například musí ratifikovat nový Evropský fiskální pakt. Ne každý ve vládním táboře je z jeho podoby nadšený. V rozhovoru pro deník Le Figaro ho minulý týden hájil ministr práce a sociálních věcí Michel Sapin.

Sapin vyzýval celou levici a zejména stranu Zelených k politické odpovědnosti při schvalování paktu, protože prý nabízí „rovnováhu mezi rozpočtovou částí spojenou se snižováním státního dluhu, faktorem podpory ekonomického růstu a evropskou solidaritou.

Francouzská Ústavní rada v polovině srpna usnadnila Hollandeovi ratifikaci v parlamentu, protože rozhodla, že fiskální pakt EU nevyžaduje změnu ústavy. Díky tomu stračí k jeho schválení prostá většina, nikoli ústavní třípětinová. O paktu bude parlament hlasovat během podzimu.


Problém se zelenými

Podle Sapina by Zelení neměli zapomenout na podepsanou dohodu se Socialistickou stranou (PS). Právě někteří Zelení totiž volají po ratifikaci paktu v referendu. Spojují se tak názorově s levým křídlem socialistů a pravými i levými radikály Marine Le Penovou a Jeanem-Lucem Mélenchonem.

Podle Sapina je Mélenchon oběť syndromu Sarkozy. „Měl by zapomenout na starého prezidenta a inspirovat se politikou Francoise Hollanda. Francouzi nechtějí další vypjaté názorové střetnutí, řekl pro Le Figaro.

Od zvolení Hollanda se prý vláda snaží propojit pojmenování urgentních problémů a jejich důsledné řešení. „Francouzi jsou si velmi dobře vědomi problémů své země. Naše postoje tedy nesmějí být ani příliš halasné, ani moc vágní. Musíme navrhnout určitou perspektivu, tvrdí francouzský ministr.


Odstoupí Aubryová z čela strany?

Sapin se nevyhnul ani dotazu na možný osud Martine Aubryové, která v primárkách neúspěšně usilovala o prezidentskou kandidaturu. Aubryová stojí v čele Socialistické strany od listopadu 2008. Jejím dlouholetým předchůdcem byl současný prezident Hollande.

Objevují se zprávy, že by Aubryová měla přenechat své předsednické křeslo někomu novému. Sapin prohlásil, že vše je stále v rukou Aubryové. „Ona určí konec svého mandátu a všechny podmínky s tím spojené, jestli vůbec něco takového nastane. Nezůstane proti své vůli ani neodejde bez toho, aby sama rozhodla.

Podle Sapina musí být nyní vládnoucí Socialistická strana aktivní na dvou frontách: „Musí podporovat vládu svými hlasy, postoji, argumentací i aktivním působením v celé naší společnosti, protože parlamentní většina, která všemi silami nepodporuje svého prezidenta a vládu nemá význam. Aby se nevyčerpala po pěti letech u moci, musí mít také vizi i program pro budoucnost a být dostatečně dynamická, řekl ministr.


Priorita: vytváření pracovních míst

Sapin považuje za prioritu vytváření pracovních míst. Návrh zákona chce řešit dlouhodobé dopady nezaměstnanosti na nejvíce postižené skupiny na pracovním trhu – nekvalifikované mladé pracovní síly. Předpokládá, že vytvoří dotovaná pracovní místa po dobu jednoho až tří let, revalorizuje jednorázové finanční podpory rodinám školáků (něco jako bylo „pastelkovné v ČR – pozn. red.) a zvýší minimální garantované mzdy (SMIC) pro udržení kupní síly.

„Zároveň jsme zahájili diskusi ke strukturálním reformám týkajícím se budoucího důchodového systému, celospolečenské demokratizace, veřejných služeb, evropských otázek, apod., dodal.

Zcela jinak vidí tyto plány opoziční pravice. Pro Svaz pro lidové hnutí (UMP) je zatím prvních sto dnů důkazem Hollandovy nevýraznosti. Michel Sapin však kontruje: „Prezident je volen na pět let, stejně jako nová parlamentní většina.

Podle něj Hollandeova vláda s ničím neotálí, ale chce rozložit vše důležité do celého období. Ministr také svádí problémy na Sarkozyho vládu. „Je zodpovědný za politiku posledních pěti let. Není důvod zastírat jeho odpovědnost, hlavně když slyšíme, co Francouzi říkají o tomto období.

Autor: Martin Tušl, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality