Německo hlásí přebytek 8,3 miliardy eur


Petr Zenkner, Euroskop, 29.8. 2012

Tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo. Přesto má zatím Německo v prvním pololetí přebytek rozpočtu 8,3 miliardy eur. V českých korunách je to v přepočtu asi 207 miliard. Pro Německo je to 0,6 procent jeho HDP. Informaci minulý týden oznámil spolkový statistický úřad.

„Vezmeme-li v úvahu, že loni mělo Německo deficit rozpočtu 0,5 % HDP a tamní ministerstvo financí v tomto roce očekává obdobný deficit, je představený přebytek opravdovým překvapením, komentoval pro Euroskop čísla analytik Cyrrus Jiří Šimara.

S celoročním přebytkem hospodařila německá vláda naposledy v roce 2007. Podle prognózy Sněmu obchodních a průmyslových komor v Berlíně (DIHK) bude německý rozpočet na konci roku pravděpodobně vyrovnaný, případně lehce přebytkový. Výrazně to ale závisí na dalším vývoji konjunktury a pracovního trhu v Německu.

Bundesbanka je zatím opatrnější a bojí se dopadů dluhové krize. Před hrozbou jejích negativních důsledku pro ekonomiku tento měsíc varovalo také německé ministerstvo hospodářství. I v případě pesimističtějších odhadů se však Německo pohybuje hluboko pod hranicí schodku 3 procent HDP, který stanovují Maastrichtská kritéria.


Přebytek drží sociální pojišťovny

Podle analýzy DIHK stojí za přebytkem rozpočtu především robustní pracovní trh a s ním související spotřebitelská poptávka. Příjmy státu, jednotlivých spolkových zemí, obcí a sociální pojišťoven převýšily výdaje o 8,3 miliard eur. „To je nejvyšší pololetní hodnota od dob sjednocení Německa, uvádí analýza.

V dobré kondici jsou díky situaci na trhu práce především sociální pojišťovny, které mají přebytek 11,6 miliard eur. Také obce jsou v plusu 4,4 miliardy. Spolkové země se naopak dostaly do mínusu 0,8 miliard, stát dokonce 6,9 miliard eur. Hlavním zdrojem příjmů byly jako obvykle daně: 308,7 miliard eur, z nichž více než třetinu tvoří daň ze mzdy a z příjmu.

Se zásadní rolí vyšších příjmů ze sociálního pojištění a faktorem silného pracovního trhu souhlasí i Jiří Šimara. „I když německá ekonomika vykazuje zpomalování a zvláště exporty jsou zklamáním, může její rozpočet skončit v přebytku. Důvodem je právě velmi dobrý stav tamního pracovního trhu a stále silná domácí poptávka, odhaduje Šimara.


Česko zatím v klidu

Růst německé ekonomiky zpomalil ve druhém čtvrtletí na 0,3 procenta. Minulé čtvrtletí byl o dvě desetiny větší. Pokles je důsledkem nejistoty kolem dluhové krize, kdy se snížily investice a ani export, na který je německá ekonomika silně orientovaná, situaci nezachránil. Roční bilanci Německa tak podstatně ovlivní domácí poptávka.

Německá ekonomika je největší v Evropě a závisí na ní řada českých firem. Díky úzké hospodářské provázanosti ovlivňují větší výkyvy ve vytížení výrobních kapacit a poptávce v Německu také českou ekonomiku.

„V tomto případě se ale nejedná o žádnou dramatickou změnu, proto by se na vývoji české ekonomiky projevit neměla. Další vývoj konjunktury ukáže, zda k podobným změnám může v dohledné době dojít, uvádí Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Česká republika patří mezi přední obchodní partnery Německa. Německý vývoz do Česka je dokonce mírně vyšší než do Ruska. Opačně mířily podle březnových údajů Českého statistického úřadu v roce 2011 zboží a služby za 922 miliard korun. Více než polovina exportu do Německa míří do třech spolkových zemí – Bavorka (22.96%), Bádenska-Würtenberska (16,46%) a Severního Porýní-Westfálska (14,83%).

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality