Clegg a Osborne: spor o zdanění bohatých

30.08.2012
čtk

Britské koaliční strany se v posledních týdnech několikrát střetly kvůli reformě Sněmovny lordů, rozšíření letiště v Heathrow a plánům na změnu hranic volebních okrsků. Nyní se ministr financí George Osborne a vicepremiér Nick Clegg dohadují o dočasném vyšším zdanění bohatých v době škrtů a recese.

Vicepremiér Nick Clegg ve středečním rozhovoru pro list The Guardian navrhl mimořádné vyšší zdanění Britů s velmi velkým osobním majetkem. Pokud budeme žádat lidi o další oběti … během delšího období utahování opasků, musíme prostě zajistit, aby lidé viděli, že se to dělá tak férově, jak to jen jde, řekl Clegg.

Nevyhnat tvůrce bohatství

Konzervativní ministr financí George Osborne však před takovým krokem varoval. Jasně říkám, že bohatí by měli platit více a proto jsem nedávno zvýšil daně z nákladných realitních transakcí, řekl Osborne. Ale musíme si také dávat pozor, abychom nevyhnali tvůrce bohatství a firmy, které povedou naše ekonomické oživení.

Podle Clegga je férovost nezbytná při dalších krocích během nynější ekonomické války. Pokud by tomu tak nebylo, celý proces by podle mě nebyl sociálně ani politicky udržitelný či přijatelný, řekl Clegg. Naznačil, že přechodné vyšší zdanění by se týkalo majetku, ne příjmu.

Nynější koaliční vláda snížila zdanění nejvyšších příjmů z 50 na 45 procent. Jde o to, aby se velikých majetků týkal daňový systém tak, jak tomu dosud není. Je potřeba se dále zaměřovat na boj s daňovými úniky a na to, aby se daňové úlevy netýkaly disproporčně lidí na vrcholu, řekl Clegg.

Dlouhodobější krize

Od krize před čtyřmi lety britská ekonomika zažívala jen velmi malé oživení a v posledních měsících je opět v recesi. Hluboké rozpočtové škrty zatím nevedly k posílení hospodářství.

To, co lidé mohli považovat za krátkou ekonomickou bitvu, za krátkou a hlubokou recesi, se zjevně stává dlouhodobějším procesem ekonomického oživení a rozpočtové zdrženlivosti. To sebou nese velké otázky, řekl Clegg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek