Litva zveřejnila seznam agentů KGB

07.09.2012
čtk

Litevský portál zveřejňující aktivity někdejší všemocné sovětské tajné služby KGB se po zpřístupnění seznamu agentů pod náporem návštěvníků zhroutil. Informovala o tom agentura AFP.

Středisko pro zkoumání genocidy a odporu, které v Litvě provádí lustrace, ve středu oznámilo, že na web nahrálo 628 dokumentů o aktivitě jednotlivých oddělení KGB z doby, kdy země byla součástí Sovětského svazu. V písemnostech je také asi 1500 jmen spolupracovníků a agentů tajné služby.

Ty osoby žily blízko nás všech. Lidé z celé Litvy se pokusili na stránky dostat a na seznam se podívat, řekla ředitelka střediska Birute Burauskaitéová. Chceme, aby lidé lépe porozuměli činnosti KGB, jejich pronásledování. Dokumenty tak pomohou těm, kteří se o to zajímají, aby si mohli sami vytvořit úsudek.

Státem financovaný portál kgbveikla.lt byl spuštěn loni v květnu. Letos v únoru zveřejnil jména bezmála 240 osob, které byly v sovětské éře záložními důstojníky tajné služby KGB. Mezi jmenovanými byli také bývalý ministr zahraničí Antanas Valionis a někdejší šéf kontrarozvědky Arvydas Pocius.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek