Vítejte u druhého dílu naší letní série Schengen Summer, ve které oslavujeme 40 let svobodného cestování bez hranic! Po výletu do polských Tater se tentokrát vydáme na jih – do země, která na ploše menší než Morava ukrývá alpské vrcholy, úchvatná jezera i kousek Středomoří. A načasování nemohlo být lepší – právě dnes tato země navíc slaví svůj Národní den. Nebudeme vás déle napínat, vyrážíme do Slovinska!
Naše trasa (cca 4 dny): Z Lublaně k ikonickým jezerům Bled a Bohinj, přes úchvatný horský průsmyk Vršič do údolí řeky Soči, až na malebné pobřeží města Piran.
Navrhovaná trasa na Google Maps: Odkaz na trasu Lublaň -> Bledské jezero -> Bohinjské jezero -> Vršič -> Bohen -> Piran
Den 1: Plečnikova Lublaň
Naši cestu začneme v jednom z nejpůvabnějších hlavních měst Evropy. Lublani se často přezdívá „malá Praha“ a není to jen tak. Centrem města protéká řeka Lublanice, jejíž břehy lemují historické domy navržené slavným slovinským architektem Jožem Plečnikem (ano, tím, který se podílel i na úpravách Pražského hradu!). Město tak má podobnou architekturu jako právě naše metropole.
• Co vidět: Projděte se po Trojmostí, nechte se vyvézt lanovkou na Lublaňský hrad s úžasným výhledem na město a večer nasajte alternativní atmosféru v uměleckém centru Metelkova, které vzniklo v bývalých kasárnách.
Náš tip: Místo oběda v restauraci zajděte na hlavní tržnici, kde v rámci projektu Otevřená kuchyně (Odprta kuhna) každý pátek (od března do října) vaří kuchaři z celého Slovinska. Skvělá příležitost ochutnat místní speciality na jednom místě!



Den 2: Alpské klenoty Bled a Bohinj
Druhý den se přesuneme jen kousek na severozápad, do srdce Julských Alp. Čekají nás dvě nejznámější slovinská jezera. Každé je však úplně jiné!
- Bled: O ikonickém jezeru s kostelíkem na ostrově a majestátním hradem na skále už slyšel snad každý. Nasedněte na tradiční loďku pletna a nechte se převozníkem dovézt na ostrov, kde si můžete zazvonit na zvon, který vám podle pověry splní vaše přání.
Tip: Neodjíždějte z Bledu bez ochutnání vyhlášeného místního dezertu – kremšnita (u nás ho známe jako kremeš). Tento legendární řez z listového těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou totiž pochází právě odtud. - Bohinj: Jen půl hodiny od rušného Bledu leží jeho klidnější a divočejší bratr, jezero Bohinj. Je obklopeno strmými vrcholky Triglavského národního parku a nabízí nespočet možností k turistice. Vyrazte třeba na krátký výšlap k vodopádu Savica, který je vodním zdrojem právě pro jezero Bohinj.



Den 3: Přes Vršič do údolí Soči
Dnešní trasu ocení hlavně všichni milovníci řízení a nádherných horských scenérií. Autem totiž vyjedeme do nejvyššího slovinského silničního průsmyku Vršič (1611 m n. m.). Cesta má 50 ostrých zatáček, které stavěli za první světové války ruští zajatci – jejich památku zde připomíná Ruská kaple, která je umístěna přibližně v polovině stoupání. Na vrcholu vás budou čekat dechberoucí výhledy na okolní dvoutisícovky.
Sjezd dolů nás zavede do údolí řeky Soči. Ta má tak neuvěřitelně tyrkysovou, až smaragdovou barvu, že ani váš Instagram nebude věřit, že jste nepoužili žádný filtr (haha). Celé údolí je navíc rájem pro nadšence do vodních sportů, jako je rafting nebo kanoistika, ale na své si přijdou i příznivci klidných procházek podél řeky.



Den 4: Kousek Středomoří v Piranu
Poslední den cesty se z drsných Alp se přesuneme na slovinské pobřeží, které měří sice jen 47 km, ale jeho návštěva opravdu stojí za to. Naším cílem bude Piran, nejkrásnější město slovinské riviéry. Díky benátské architektuře a úzkým uličkám budete mít pocit, že jste zabloudili do Itálie!
- Co vidět: Vystoupejte na historické městské hradby, odkud je nejlepší výhled na celé město. Projděte se po hlavním Tartiniho náměstí a dejte si kávu v jedné z místních kaváren. Večer určitě vyrazte na promenádu a dopřejte si po výletě večeři z čerstvých mořských plodů v některé z místních restaurací.



Praktické tipy na cestu
- Měna a placení: Ve Slovinsku se platí eurem. Platba kartou je naprosto běžná ve většině obchodů, restaurací i na čerpacích stanicích. Přesto doporučujeme mít u sebe i menší hotovost, která se může hodit na trzích, při placení parkovného nebo v odlehlejších horských chatách.
- Dálniční známka (E-vinjeta): Pro jízdu po dálnicích a rychlostních silnicích je povinná elektronická dálniční známka (e-vinjeta). Vyplatí se ji koupit s předstihem online na oficiálním webu (dars.si), kde si ji jednoduše propojíte se svou SPZ.
- Jídlo, které musíte zkusit: Slovinská kuchyně je nečekaně pestrá a propojují se v ní vlivy Itálie, Rakouska i Balkánu. Kromě zmíněného dezertu kremšnita si nenechte ujít:
– Idrijski žlikrofi: Malé těstovinové taštičky plněné bramborami, cibulí a bylinkami
– Kranjska klobasa: Legendární lehce uzená klobása, která má chráněné zeměpisné označení původu. Tradičně se podává s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem
– Jota: Vydatná a hustá polévka (někdy spíše hlavní jídlo) z kysaného zelí nebo tuřínu, fazolí a brambor. Perfektně zasytí po túře v horách.
Slovinsko je důkazem, že i malá země toho může opravdu hodně nabídnout. Navíc dovolená, na které si můžete během pár dní užít hory, jezera i moře, je prostě k nezaplacení!
Tak šťastnou cestu a příští týden na viděnou u dalšího dílu Schengen Summer!
Foto: Adobe Stock, Unsplash, Profimedia