Slyšení s kandidáty na komisaře budou v europarlamentu asi až začátkem listopadu

Slyšení s kandidáty na eurokomisaře v jednotlivých parlamentních výborech by se měla konat až v první polovině listopadu, konkrétně od 4. do 12. listopadu. Jestliže europoslanci nikoho neodmítnou, mohla by být nová Evropská komise schvalována na následném plenárním zasedání ve Štrasburku, které začíná od pondělí 25. listopadu. Fungovat by pak Komise mohla začít od 1. prosince, pokud vše půjde hladce.

Takzvaným grilováním ale i v minulosti vždy nejméně jeden komisař neprošel, naposledy v roce 2019 to byli dokonce eurokomisaři tři. Proto je podle expertů možné, že nová unijní exekutiva nastoupí do funkce až 1. ledna příštího roku, možná ještě později.

Evropský parlament oficiálně informoval, že minulý týden v pátek obdržel potřebné dokumenty týkající se kandidátů na eurokomisaře jak od Evropské komise, tak od Rady EU, která zastupuje členské státy a která musela seznam rovněž formálně schválit. Schválení jednotlivými unijními státy se konalo minulý týden písemnou procedurou. Rozdělením slyšení a jejich harmonogramem se nyní začala zabývat takzvaná Konference předsedů výborů, která je složena z předsedů všech stálých a zvláštních výborů v Evropského parlamentu.

Mezitím se očekává, že europarlamentní výbor pro právní záležitosti (JURI) obdrží od Komise prohlášení kandidátů o jejich finančních a majetkových zájmech a začne je vyhodnocovat. Výbor sám o sobě nemá pravomoce jednotlivé kandidáty vyšetřovat, nicméně může je požádat o dodatečné informace nad rámec toho, co předložili, žádat vysvětlení a také si je pozvat na slyšení do výboru.

Naplánovat harmonogram slyšení bude nejspíš logisticky velmi složité, mnozí eurokomisaři totiž spadají podle svého portfolia pod více europarlamentních výborů. Každý z výborů nicméně nemusí eurokomisaře takzvaně grilovat sám, mohou se konat i společná „grilování“ několika výborů. Všichni kandidáti dostanou předem dvě stejné otázky a rovněž pět konkrétních dotazů, které se týkají jejich portfolia. Odpovědi na tyto otázky si mohou předem připravit, europoslanci se jich ale budou dál vyptávat i přímo při slyšení.

Český kandidát na eurokomisaře Jozef Síkela, který dostal portfolio mezinárodního partnerství, by měl nejspíš předstoupit před europoslance z výboru pro rozvoj (DEVE).

Zdroj: ČTK
Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek