V New Yorku dnes pokračuje Valné shromáždění OSN, vystoupí prezident Pavel i Zelenskyj

V New Yorku dnes pokračuje všeobecná rozprava 79. zasedání Valného shromáždění OSN. Zhruba v 9:30 místního času (15:30 SELČ) na ní vystoupí český prezident Petr Pavel, následovat bude ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pavel dnes vystoupí také na Radě bezpečnosti OSN, v plánu má i bilaterální schůzky s nejvyššími představiteli světové organizace.

Pavel chce v projevech vyzývat k co nejrychlejší reformě OSN. Změna fungování by podle něj měla umožnit nejenom větší akceschopnost, ale i reakci a adaptaci organizace na současné trendy. Jde podle něj především o využití nových technologií, důraznější ochranu životního prostředí či reakci na klimatickou změnu.

Na Valném shromáždění dnes vystoupí také slovenský prezident Peter Pellegrini nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

V úterý všeobecnou rozpravu zahájil generální tajemník OSN António Guterres, promluvil také americký prezident Joe Biden. Zasedání Valného shromáždění, které je každoročně i příležitostí pro řadu setkání hlav vlád a států na okraj hlavního jednání, skončí příští pondělí.

Zdroj: ČTK
Foto: Petr Pavel, síť X

Sdílet tento příspěvek