Barroso hájí vyšší rozpočet EU. Škrty prý ohrozí konkurenceschopnost

21.11.2012
čtk

Evropská komise (EK) se drží svého původního návrhu dlouholetého rozpočtu Evropské unie na léta 2014 až 2020. Je ale s to jednat o určitém kompromisu, pokud by posílil Evropu. V projevu před členy Evropského parlamentu to dnes řekl předseda EK José Manuel Barroso.

Ve Štrasburku Barroso vystoupil den před mimořádným summitem EU, na kterém se budou hlavy států a vlád sedmadvacítky snažit dohodnout na podobě příspěvků do společného unijního rozpočtu na další sedmileté období.

Čistí plátci chtějí nižší rozpočet

Jednání o odvodech členských států do společného rozpočtu EU a o tom, jak s nimi bude naloženo, jsou letos mimořádně složitá. Řadě zemí EU se nedaří vybřednout z vleklé hospodářské recese a mnoho se jich zdráhá zvýšit své odvody, když hledají, kde ušetřit doma. Škrty požadují především bohatší státy unie, které z rozpočtu čerpají méně, než do něj přispívají. Chudší regiony se ale obávají, že tak přijdou o peníze z unijních fondů.

Barroso varoval před škrty a upozornil, že by mohly v dlouhodobém horizontu ohrozit konkurenceschopnost EU. Uvedl, že víceletý finanční rámec, jak se dlouhodobému rozpočtu říká, není „rozpočet pro Brusel“, ale umožňuje například financování programů na infrastrukturu, které by na úrovni jednotlivých zemí nebyly možné.

Rompuy začal škrtat

EK navrhla dlouhodobý rozpočet EU o objemu lehce přes bilion eur a prezident EU Herman Van Rompuy minulý týden předložil návrh o skoro 80 miliard nižší. EP, především jeho socialističtí a levicoví poslanci, se staví na stranu komise a s krácením dlouhodobého rozpočtu nesouhlasí. Chtějí například, aby zůstal „flexibilní“ a dokázal reagovat na nenadálé situace, například přírodní katastrofy. Guy Verhofstadt ze skupiny evropských liberálů upozornil, že dlouhodobý rozpočet odpovídající asi procentu celkového unijního HDP, jak se plánuje nyní, v budoucnu nebude stačit, pokud se EU vydá na cestu další federalizace EU.

Proti zvyšování výdajů se staví například evropští konzervativci. Jejich předseda Martin Callanan z Británie dnes řekl, že EU nechybí peníze, jen ty, co má utrácí „velmi, velmi špatně“. Český europoslanec Jan Zahradil (ODS) ze stejné skupiny mimo jiné upozornil na sporné cestování europoslanců mezi oběma sídly EP v Belgii a ve Francii. „Pokud chceme být věrohodní, tak prosím naše věčné cestování“ mezi Bruselem a Štrasburkem zrušme, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek