ČR nechce vetovat dlouhodobý rozpočet EU, odmítá ale škrtání v kohezi

21.11.2012
čtk

Současná podoba návrhu dlouhodobého rozpočtu EU na roky 2014 až 2020 se ČR nelíbí a bude se snažit ji zlepšit, řekl novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Vláda dnes schválila jeho mandát pro jednání evropského summitu koncem týdne v Bruselu. Nečas dodal, že Praha na rozdíl od desítky členských zemí EU v tomto případě nehrozí vetem. Nemá prý totiž zájem na tom, aby rozpočtový rámec unie nebyl schválen.

Nám se ten návrh nelíbí, budeme proti němu velmi ostře vystupovat. Na druhé straně nemáme zájem na tom, aby víceletý finanční rámec nebyl přijat, prohlásil Nečas. ČR chce především zůstat čistým příjemcem evropských peněz a odmítá snižování výdajů na politiku soudržnosti, v jejímž rámci plynou finance z evropských fondů do méně rozvinutých regionů EU. Za úspěch by Nečas pokládal, kdyby ČR zůstala v první pětce v alokaci prostředků na počet obyvatel.

ČR nechce hrozit vetem, protože v případě, že by víceletý rámec nebyl přijat, mohou mít členské země problémy právě s čerpáním kohezních prostředků.

Evropská komise před časem navrhla dlouhodobý rozpočet ve výši přesahující jeden bilion eur, což však některým státům připadalo příliš. Unijní prezident Herman Van Rompuy minulý týden v rámci snah o dosažení shody předložil kompromisní návrh, který proti původnímu plánu představuje snížení o 75 až 80 miliard eur. Země jako Německo či Velká Británie ale volají po vyšších škrtech.

Úspory v rozpočtu i podpora koheze

Podle Nečase je možné mít úsporný a racionální rozpočet, a přesto zachovat prostředky na kohezi, která má prorůstový charakter. Praha tak vidí možnosti úspor například ve snižování přímých plateb na zemědělství a také ve výdajích na administrativu unie. Má-li se škrtat, tak napříč všemi kapitolami, řekl Nečas.

Český premiér připomněl, že ČR je členem jak skupiny Přátel koheze, která sdružuje především nové a chudší státy unie, ale také skupiny čistých plátců do rozpočtu, kteří si přejí rozpočet úsporný. My si dovedeme představit kombinaci obou těchto prvků, vysvětlil Nečas.

Klíčovým cílem by podle českého premiéra měla být především transparentnost a efektivita využití prostředků z evropských fondů. Tady je třeba objektivně říci, že v tomto finančním období dochází velmi často k plýtvání finančních prostředků z evropských fondů. Dokonce k velmi nemravným a neetickým krokům někde za hranicí zákona spojených s korupcí, prohlásil Nečas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek