Cohn-Bendit pozastavil členství u francouzských Zelených

23.09.2012
Euroskop, čtk

Poslanec Evropského parlamentu Daniel Cohn-Bendit pozastavil své členství ve francouzské straně Zelených. Důvodem je sobotní rozhodnutí strany nepodpořit ratifikaci unijní dohody o rozpočtové odpovědnosti. Informovala o tom agentura Reuters.

Francouzští Zelení se proti dohodě o omezení deficitů vyslovili jasnou většinou, když došli k tomu, že by nedala dlouhodobé odpovědi na krizi Evropské unie a nepodporovala dostatečně politiku příznivou životnímu prostředí.

Včerejší národní zasedání bylo dramatické. Dramaticky ubohé, řekl Cohn-Bendit francouzské televizi i-Tele. Rozhodl jsem se pozastavit své členství v tomto hnutí. Je mi jasné, že hluboko uvnitř je konec mezi mnou a Europe Écologie, uvedl s odkazem na hnutí, za které byl v roce 2009 zatím naposledy zvolen do EP.

Předsedové parlamentních klubů v Senátu a v Národním shromáždění Jean-Vincent Placé a François de Rugy již v srpnu prohlásili, že nechtějí text ratifikovat. Prezidentská kandidátka strany Eva Jolyová zase podpořila návrh extrémní levice Jeana-Luca Mélenchona o uspořádání referenda.

Francie by pakt o rozpočtové odpovědnosti měla ratifikovat začátkem října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek