Orbán odmítl podmínky pomoci od MMF a EU

07.09.2012
čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán nečekaně odmítl podmínky pro poskytnutí pomoci, kterou by jeho země mohla získat od mezinárodních věřitelů, tedy od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Maďarská vláda si podle něj pomůže sama a připraví alternativní řešení. Orbán přitom ještě ve středu tvrdil, že bude usilovat o rychlé ukončení rozhovorů během podzimních měsíců.

Seznam (podmínek) je dlouhý, přečíst si jej můžete v tisku, oznámil Orbán na videu, které umístil na svůj facebookový profil. Potvrdil tak informace, které ve svém vydání uvedl konzervativní deník Magyar Nemzet. Schůzka parlamentní skupiny (strany Fidesz) došla k názoru (a já s ním osobně souhlasím), že za takovou cenu to nebude fungovat, dodal.

Kurz forintu po zprávě prudce oslabil a výrazně dolů se vydaly také akcie v Budapešti. Forint vůči euru odepsal až 1,5 procenta a dostal se na 289,50 HUF. Hlavní index maďarských akcií BUX ztrácel až 1,1 procenta na 17.642 bodů, později ale díky krokům Evropské centrální banky (ECB) ztráty smazal a uzavřel se ziskem 0,62 procenta na 17.949,20 bodu.

Je otázkou, zda odejdou od jednacího stolu, anebo ne, řekl podle agentury Reuters jeden z obchodníků na peněžním trhu v Budapešti. A také, zda navrhnou nějaké nové řešení, jak (Orbán) avizoval v těch posledních poznámkách. Forint by to teď mohlo stlačit až na 290 HUF/EUR, dodal. Další analytici poukazují na to, že dosavadní svižný růst cen maďarských aktiv se patrně ukáže jako neopodstatněný.

Orbán řekl, že za nepřijatelné považuje více podmínek. Jmenoval přitom požadavek na snížení důchodů, omezení byrokracie, anebo zrušení kontroverzní bankovní daně. Pro Orbána ale dnešní krok není ničím novým, v roce 2010 už podobně náhle ukončil jiná jednání s MMF.

Předpokládáme, že otřesy na trzích nakonec pana Orbána přinutí, aby změnil postoj, reagovali analytici společnosti Capital Economics. MMF se k Orbánově oznámení zatím nevyjádřil, některá maďarská média ale tvrdí, že fond nepožaduje všechno to, co Orbán vyjmenoval. Portál Index.hu například napsal, že požadavek na snížení důchodů MMF nevznesl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek