Gazpromu se hroutí plány s těžbou plynu v Barentsově moři

30.08.2012
čtk

Ruský plynárenský koncern Gazprom opět odložil plány na zahájení těžby z obřího naleziště Štokman v Barentsově moři. Podle spekulací ruského tisku by se drahá těžba nevyplatila kvůli očekávanému přebytku zemního plynu na evropském trhu.

Ještě koncem května hovořil prezident Vladimir Putin , že jsou všechny šance pokročit v nejbližší době s plány na využití Štokmanu. Dohodu se stávajícími partnery, francouzskou firmou Total a norským Statoilem, se ale nepodařilo prodloužit. Právě při návštěvě Norska člen vedení Gazpromu Vsevolod Čerepanov připustil, že v dané etapě nelze těžbu kvůli příliš vysokým nákladům zahájit.

Statoil a Total couvají z projektu

Statoil se již zřekl podílu 24 procent ve společném podniku a odepsal dosavadní investice 340 milionů dolarů. Již v září jej podle tisku může následovat i Total s podílem 25 procent. Gazprom nyní hledá nové partnery v projektu, vyjednával prý s koncerny Shell a Exxon. Vybrat by si měl podle Čerepanova během měsíce, ale rozhodnutí o investici bude následovat nejdříve v roce 2014.

Experti si podle listu Vedomosti vykládají Čerepanova slova tak, že Štokman je odložen k ledu na neurčito. Hlavní problém prý tkví v přebytku plynu v USA a v Evropě, čili drahá surovina ze Štokmanu se bude hodit nejdříve v letech 2020 či 2025.

Kommersant: fiasko Gazpromu

Podle listu Kommersant jde o očividné fiasko, nakolik Gazprom podcenil rizika. Ale perspektivy zlepšení situace jsou dosud nejasné, nakolik prognózy v nejbližších letech počítají s poklesem vývozu i cen ruského plynu.

Naleziště Štokman, ležící 650 kilometrů severovýchodně od Murmanska, patří s odhadovanými zásobami 3,8 bilionu krychlových metrů plynu k největším na světě. Objeveno bylo v roce 1998. Gazprom původně předpokládal spuštění těžby v roce 2013 nákladem 30 miliard dolarů. Ale termín kvůli krizi, technickým problémům či sporům o daňové úlevy už několikrát odložil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek