Rakousko: Referendum rozhodne o vojenských odvodech

29.08.2012
čtk

Voliči v Rakousku budou v lednu v referendu rozhodovat o tom, zda má být v zemi zachována nebo zrušena povinná vojenská služba. Dohodli se na tom politické strany, které mají na věc zcela odlišné názory.

Sociální demokraté (SPÖ) se už dva roky nemohou s lidovci (ÖVP) shodnout na tom, jak má vypadat budoucnost armády této neutrální země. SPÖ by chtěla, aby Rakousko chránili profesionální vojáci, ÖVP je pro zachování vojenské služby.

Výsledek referenda lze podle Reuters jen těžko předvídat. Sociální demokraté počítají s tím, že s návrhem vojnu zrušit budou souhlasit mladí muži hlavně z měst, lidovci naopak sázejí na hlasy starších konzervativních lidí z venkova.

Politický analytik Peter Filzmaier v Rakouském rozhlase řekl, že není jasné, zda u starších lidí, kteří mají v rakouské populaci převahu, referendum vyvolá takový zájem, že by mohli zvrátit jeho výsledek. Připomněl, že v něm jde o záležitost, která se starších ročníků už netýká.

Podle průzkumu veřejného mínění zveřejněného v deníku Österreich je 51 procent respondentů pro brannou službu a 45 procent pro profesionální armádu.

Rakouští muži, kterým v tom nebrání zdravotní problémy, chodí na půlroční vojnu po dosažení 18 let. Mohou se také rozhodnout pro civilní službu. Podle údajů ministerstva obrany má rakouská armáda 21.000 vojáků v aktivní službě, 24.000 mužů a žen v záloze a 10.000 dalších zaměstnanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek