Moody’s varuje: Německý rating je ohrožený


Euroskop

Ratingová agentura Moody’s zhoršila ratingový výhled Německa, Nizozemí a Lucemburska ze stabilního na negativní. Jedná se o tři ze čtyř zemí eurozóny, které si dosud udržely nejlepší ratingové hodnocení AAA. Poslední zemí platící eurem s ratingem AAA, která si udržela stabilní výhled, je Finsko.

Rating tří jádrových zemí měnového klubu podle agentury zhoršuje rostoucí pravděpodobnost vystoupení Řecka z eurozóny a nutnost vydávat stále větší sumy na pomoc oslabeným zemím platícím eurem. „Moody’s má nyní negativní výhled u těchto zemích hodnocených ratingem AAA, jejichž bilance podle očekávání ponese největší zátěž ze záchrany eura, vysvětlil svůj krok jeden ze tří ratingových obrů.

Rozhodnutí agentury Moody’s by mohlo přilít oheň do již tak rozjitřeného veřejného mínění v největší zemi EU, jejíž obyvatelé se obávají o dopady záchrany periferních zemí na rozpočtovou bilanci vlastní země. Bulvární deník Bild přišel tento týden dokonce s varováním, že záchrana Řecka ohrožuje budoucí německé důchody.

Trhy nyní napjatě očekávají výsledky dnešní schůzky německého ministra financí Wolfganga Schäubleho s jeho španělským protějškem Luisem de Guindosem. Setkání bylo dohodnuté ještě před kritickým nárůstem výnosů ze španělských dluhopisů. Právě nestabilita na finančních trzích bude podle Financial Times hlavním tématem rozhovoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek