Projekt občanské iniciativy má problém, Evropané ho musí platit ze svého

19.07.2012
Euroskop

Institut tzv. občanské iniciativy čelí vážnému problému. Novinka Lisabonské smlouvy, která umožňuje občanům částečný podíl na legislativním procesu, totiž stojí autory značné peníze. Na vině jsou nefungující servery, které iniciátoři potřebují k tomu, aby mohli začít se sběrem podpisů.

Občanská iniciativa Fraternité 2020 si klade za cíl zvýšit mobilitu evropských studentů. Organizátoři především z řad mladých lidí ale narazili. Ve chvíli, kdy chtěli začít sbírat podpisy, se ukázalo, že na svou iniciativu budou muset vynaložit přes 7 tisíc eur z vlastní kapsy. S takovými výdaji ale zákonodárci rozhodně nepočítali.

Iniciátoři se rozhodli, že podpisy budou sbírat na internetu. K tomu je nutný systém, který umožňuje on-line sběr dat. Jeho součástí jsou i servery, které má poskytovat zdarma Evropská komise. Ty ale nepracují tak, jak je potřeba, a iniciativě nezbývá než zasponzorovat systém ze svého. Rakouská společnost nabídla vyřešit problém za 7,2 tisíce eur.

„Problém je, že pokud slíbíme lidem víc demokracie, musíme poskytnout občanům nástroje, aby ji mohli využít. Když to neuděláme, bude to nakonec velký podvod,“ řekl europoslanec Gerald Häfner, který vznesl návrh na Komisi, aby do vyřešení problémů pozastavila povinnost iniciátorů sehnat do 12 měsíců podpisy.

Občanská iniciativa umožňuje, aby sedm občanů ze sedmi zemí přišlo s pondětem, kterým chtějí obohatit evropskou legislativu. Komise rozhodne, jestli je nápad iniciátorů vhodný a teprve pak může začít sběr podpisů. Těch je potřeba do jednoho roku získat milion, a to z více členských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek