Německý ústavní soud posílil práva poslanců při jednání o pomoci euru

19.06.2012
čtk

Německá vláda musí poslance Spolkového sněmu v budoucnu co nejdříve informovat o jednáních o záchraně eura a umožnit jim mít na ně vliv. Nařídil to dnes německý ústavní soud v Karlsruhe, který tím posílil práva německých zákonodárců při rozhodování o pomoci eurozóně. Přímý dopad na platnost záchranných opatření toto rozhodnutí ale podle agentury DPA nemá.

Ústavní soudci se právy Spolkového sněmu zabývali na podnět poslanecké frakce opozičních Zelených, podle níž kabinet kancléřky Angely Merkelové zákonodárce nedostatečně informoval o přípravě stálého záchranného fondu eurozóny, takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Soud v Karlsruhe dal stěžovatelům dnes za pravdu a informační nedostatky konstatoval i v dalším případě.

Verdikt ústavního soudu podle DPA znamená, že německá vláda musí poslance napříště lépe a dostatečně včas o mezinárodních krocích informovat. Státy eurozóny se na vytvoření ESM dohodly v únoru 2011 a o měsíc později podepsaly příslušnou smlouvu, aniž na její podobě mohli němečtí poslanci nějak spolupůsobit. Větší zaangažování parlamentu do těchto smluv ústavní soud současně zdůvodnil jako kompenzaci za přenos kompetencí na Evropskou unii.

Německý parlament ESM dosud neschválil. Měl by tak pravděpodobně učinit na konci června spolu s přijetím fiskálního paktu EU a dnešní verdikt by na to neměl mít žádný vliv. ESM má začít fungovat od 1. července a Německo je z titulu nejsilnější evropské ekonomiky největším přispěvatelem mezi členskými státy měnové unie.

Německý ústavní soud posílil úlohu poslanců Spolkového sněmu v evropských záležitostech už loni v souvislosti s dočasným záchranným fondem eurozóny EFSF. Podle právního experta Christiana Calliesse z berlínské Svobodné univerzity, citovaného agenturou Reuters, jeho dnešní rozhodnutí nebude mít vliv na akceschopnost berlínské vlády při jednáních o pomoci euru a eurozóně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek