Hlavní ekonom OECD podpořil plány Maria Montiho

13.05.2012
čtk

Evropská unie by měla podpořit ekonomický růst vyřazením veřejných investic z kalkulací rozpočtového deficitu a vydáváním společných dluhopisů eurozóny. Uvedl to v rozhovoru pro italský list La Stampa hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pier Carlo Padoan.

Investiční výdaje by měly být vyloučeny z výpočtů deficitu a dluhu, řekl Padoan, který je rovněž náměstkem generálního ředitele OECD. Dodal, že nedávno dohodnutá fiskální dohoda EU by neměla být znovu projednávána, ale byl by pro zavedení nových pravidel o tom, jak stanovovat rozpočtové deficity a dluh. Je rovněž pro zavedení eurodluhopisů pro celou eurozónu.

Italská vláda premiéra Maria Montiho nyní lobbuje za to, aby byly investice vyjmuty z kalkulací rozpočtového deficitu. Prosazuje také vydávání dluhopisů společných pro všech 17 zemí eurozóny. Proti oběma návrhům se však doposud stavělo Německo. Podle něj by se o společných dluhopisech mělo začít jednat až poté, co bude pevně zajištěna fiskální disciplína v eurozóně.

Padoan rovněž varoval, že se zvyšují rizika odchodu Řecka z eurozóny. Riziko existuje a je větší než před šesti měsíci, upozornil. Výsledky řeckého bankrotu by podle něj byly katastrofické, zvláště na sociální úrovni. Podle něj ti, kdo zlehčují důsledky bankrotu jsou nezodpovědní, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek