69 procent Němců chce Gaucka za prezidenta

21.02.2012
čtk

Více než dvě třetiny Němců souhlasí se zvolením Joachima Gaucka německým prezidentem. Vyplývá to z výsledků bleskového průzkumu pro veřejnoprávní televizi ZDF. Evangelického teologa a bojovníka za občanská práva v bývalé NDR v čele země podle něj nechce jen 16 procent obyvatel.

Dvaasedmdesátiletého Gaucka považuje za dobrou volbu 69 procent Němců. Jsou mezi nimi sympatizanti všech parlamentních stran vyjma postkomunistické Levice, která někdejšího vůdce protikomunistických protestů v NDR a pozdějšího prvního šéfa úřadu pro dokumentaci činnosti východoněmecké tajné policie Stasi dlouhodobě kritizuje.

Gauck je společný kandidátem na prezidenta středopravé vládní koalice konzervativců (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) a dvou nejsilnějších opozičních stran, sociální demokracie (SPD) a Zelených. Jeho zvolení je považováno za jisté, neboť tyto strany disponují v takzvaném Spolkovém shromáždění drtivou většinou hlasů. Volební sbor tvořený 1240 poslanci a zástupci regionálních parlamentů se k hlasování sejde 18. března.

CDU kritizuje liberály

Výběr Gaucka nicméně dál hýbá vládní koalicí. Představitelé křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové i dnes kritizovali koaliční liberály z FDP za vyděračský způsob, jakým nominaci všeobecně respektovaného evangelického pastora prosadili. Svobodní demokraté se totiž připojili k oběma opozičním uskupením a trvali i přes hrozbu koaliční roztržky jedině na Gauckovi, takže Merkelové nezbylo než s ním také souhlasit, ačkoli ho do poslední chvíle odmítala. Politici FDP v dnešním tisku své jednání odůvodňovali přesvědčením, že bývalý lovec Stasi je nejlepším možným kandidátem.

Zatímco pro kancléřku znamenalo přijetí Gaucka uznání chyby z prezidentské volby před dvěma roky, kdy proti němu poslala Christiana Wulffa, jenž v pátek po sérii skandálů rezignoval, koaliční křesťanští socialisté (CSU) ze silně katolického Bavorska mají zase problém s rodinnými poměry designované hlavy státu. Gauck žije už 12 let na hromádce s novinářkou Danielou Schadtovou a se svou první ženou není rozvedený. Bylo by v zájmu pana Gaucka, aby své osobní poměry co nejrychleji urovnal, aby tím nenabízel žádný prostor pro útoky, vyzvala ho dnes poslanec CSU Norbert Geis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek