Moody’s zřejmě zhorší rating řady evropských bank

20.01.2012
čtk

Ratingová agentura Moody’s Investors Service pravděpodobně zhorší úvěrové hodnocení řady evropských i globálních investičních bank. Důvodem je zhoršující se finanční situace zejména evropských vlád, zvýšená ekonomická nejistota s slabost kapitálových trhů, uvedla v noci na dnešek Moody’s.

Očekávaný pokles bankovních ratingů odráží růst tlaků na bankovní sektor od druhého pololetí 2011, řekl analytik Moody’s Greg Bauer. Moody’s předpokládá, že kvůli možnému snížení úvěrového hodnocení zahájí do konce března přezkum ratingů některých bank. Ratingy řady evropských bank klesnou, uvedla agentura ve své zprávě.

Moody’s tento týden ponechala úvěrové hodnocení Francie na nejvyšší hodnotě AAA se stabilním výhledem. Varovala však, že zadlužení země a její případné podmíněné závazky ohrožují stabilní výhled ratingu. V tomto čtvrtletí bude agentura francouzský rating znovu aktualizovat.

Ratingová agentura Standard & Poor’s minulý týden snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Nejvyšší rating AAA ztratily Francie a Rakousko, horší rating mají také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek