Ministři zahraničí EU mimořádně jednali o eskalaci situace na Blízkém východě

„Je potřeba se vyhnout další vojenské intervenci v Libanonu, protože by dramaticky zhoršila situaci v této blízkovýchodní zemi,“ sdělil v pondělí večer po jednání ministrů zahraničí členských států EU šéf unijní diplomacie Josep Borrell. O pár hodin později však Izrael zahájil pozemní operaci v Libanonu. Dle izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci, jejímž účelem je zničit působiště teroristické křídlo Hizballáhu u jižních hranic. O den později se do konfliktu zapojil rovněž Írán, který je klíčovým podporovatelem Hizballáhu, a který podnikl raketový útok na Izrael.

Na pondělní podvečer svolal vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell mimořádné zasedání Rady pro zahraniční věci. Unijní ministři zahraničí během narychlo svolané videokonference diskutovali o unijní reakci na vyostření situace na Blízkém východě, kde v minulých dnech eskalovalo napětí mezi Izraelem a hnutím Hizballáh v Libanonu.

Borrell po jednání v rámci svého vystoupení potvrdil právo Izraele na sebeobranu, zároveň však označil letecké útoky v Libanonu za porušení svrchovanosti nezávislé země. Vyzval jménem EU k okamžitému příměří, deeskalaci, plné implementaci rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1701 a ochraně a podpoře dočasní mírové síly OSN v Libanonu UNIFIL. Dále vyzval libanonskou armádu k naplnění své role v zajištění vnitřní bezpečnosti země a vyjádřil připravenost EU ji v tom podpořit, například skrze posílená opatření Evropského mírového nástroje.

Borrell svoláním mimořádného jednání reagoval na vystupňování izraelských útoků na Libanon, které si vyžádaly přes 1000 životů. Minulý pátek byl zabit také dlouholetý vůdce militantního hnutí Hizballáh, které v Libanonu intenzivně působí již dlouhé dekády, Hasan Nasralláh. Jeho dosavadní zástupce Naím Kásim v pondělí oznámil, že pokud se Izrael rozhodne pro pozemní operaci, jsou bojovníci Hizballáhu připraveni k boji.

Šéf unijní diplomacie také připomněl, že situaci započaly útoky Hizballáhu na Izrael, které trvají již od října loňského roku, a kvůli kterým musela řada Izraelců na severu země opustit své domovy. I když se podle něj Izrael, který má právo na obranu, zaměřuje na lídry Hizballáhu, není možné pominout vysoký počet civilních obětí a platnost mezinárodního humanitárního práva.

Izrael však v noci na úterý zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedly ozbrojené síly židovského státu.

Situace na Blízkém východě se znovu vyostřila v úterý večer, kdy se do konfliktu zapojil Írán, který zaútočil na území Izraele přibližně 200 raketami. Ministerstvo zahraničních věcí ČR v průběhu dnešního dne vyjádřilo podporu Izraeli, zároveň ale také vydalo varování před hrozbou možného odvetného útoku z jeho strany.

Zdroj: ČTK, ÚV ČR
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek