Zemědělci budou při jednání EU protestovat po celém Česku proti dotační politice

Zemědělci dnes budou během neformálního setkání ministrů zemědělství a rybolovu zemí EU protestovat proti dotační politice vlády a Evropské unie. V krajích se od 09:00 uskuteční protestní jízdy zemědělské techniky a v Praze u Kongresového centra, kde budou ministři jednat, protestní shromáždění, jehož začátek je ohlášen zhruba na 08:00. Akci pořádají Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR.

Komora i svaz od začátku roku kritizují změnu dotační politiky na období mezi lety 2023 až 2027. Vláda v lednu rozhodla o přesunu větší části peněz k menším farmářům. Svazy kritizují, že vláda bere peníze firmám, které vyrábějí většinu potravin v ČR.

Protesty mají také upozornit na dopady ekologických opatření vyplývajících ze Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu) na zemědělství, například na požadavek na výrazné snižování užívání pesticidů. Ministerstvo zemědělství k protestu uvedlo, že nelze rezignovat na dlouhodobé environmentální cíle.

Protest kritizuje Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), která sdružuje hlavně malé farmáře a kroky vlády podporuje. Podle ní protesty „účelově pořádá vedení těchto organizací především na objednávku úzké skupiny majitelů největších agropodniků“. Vládní změny dohodnuté s většinou zemědělských organizací nebudou mít podle ASZ ČR negativní dopady ani na velké zemědělské podniky. „Nynější zemědělská politika jistě není ve všem ideální, ale po mnoha letech konečně vykročila správným směrem,“ uvedlo vedení asociace.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek