Vláda může navrhnout Síkelu na eurokomisaře, výbor to projednal

Vláda může navrhnout Jozefa Síkelu na českého eurokomisaře, jeho nominaci dnes projednal sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Ve schváleném usnesení také výbor jeho kandidaturu podpořil. Po projednání výborem bude Síkelu znovu formálně potvrzovat vláda, podle premiéra Petra Fialy by tento krok mohla udělat na dnešním zasedání. Následně Fiala formálně přednese návrh předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. 

Premiér ve výboru připomněl, že Síkela získal jednomyslnou podporu vlády. Má podle něj všechny předpoklady, aby uspěl ve schvalovacích procesech a aby ČR získala portfolio, které považuje za důležité. „Děláme všechny kroky, abychom tentokrát s ekonomickým portfoliem uspěli,“ řekl. Podotkl ale, že o ekonomické portfolio mají zájem všechny státy Evropské unie. Výsledek snahy by měl být podle něj vidět v polovině září.

Síkelu po schválení vládou čeká pohovor s předsedkyní EK. „Pravděpodobně ode mě bude chtít slyšet, jaké jsou moje představy, co mohu nabídnout. A samozřejmě asi ona mně sdělí, jak by měla vypadat struktura nové komise,“ řekl Síkela po skončení výboru novinářům. Termín schůzky ještě nemá. Plánuje se sejít také se stávající českou eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Síkela má podle Fialy exekutivní zkušenosti, ale také zkušenosti z podnikatelského prostředí, což premiér považuje za výhodu. Má také nadstandardní jazykové kompetence a řadu let působil v zahraničí. Během českého předsednictví řídil rady zabývající se energetikou, přičemž získal renomé, na kterém se dá stavět, dodal Fiala.

Klíčovým do budoucna je zajistit prosperitu nejen pro firmy, ale i pro domácnosti, řekl poslancům Síkela. „Musíme se trošku více věnovat ochraně evropských firem před nekalou konkurencí,“ dodal. Každý stát EU také podle něj musí mít právo rozhodnout o tom, jak bude postaven jeho dekarbonizovaný energetický mix, například státy, které nemají třeba z geografických důvodů takovou možnost využití obnovitelných zdrojů, musí mít možnost využívat zdroje jiné, jako je jaderná energetika.

Zdroj: ČTK

Foto: Archiv ÚV ČR

Sdílet tento příspěvek