EU musí urychleně posílit svou obranu, uvedl nominovaný komisař Kubilius

Země Evropské unie musí urychleně posílit svou obranu, protože Rusko by mohlo být připraveno na vojenskou konfrontaci za šest až osm let. Agentuře Reuters to včera řekl nominovaný unijní komisař pro obranu, Litevec Andrius Kubilius.

Kubilius, který má zastávat nově vytvořenou funkci komisaře pro obranu v nové Evropské komisi v čele s Ursulou von der Leyenovou, se má zasadit o posílení evropského obranného průmyslu tím, že evropské země budou více utrácet za evropské zbraně a společně je nakupovat. Evropské zbrojovky rovněž mají posílit přeshraniční spolupráci.

Zřízení funkce komisaře pro obranu ukazuje, jak se bezpečnost dostala do popředí unijní politické agendy poté, co Rusko v roce 2022 vpadlo na Ukrajinu, poznamenal Reuters.

„Ministři obrany a generálové NATO se shodují na tom, že (ruský prezident) Vladimir Putin by mohl být připraven na konfrontaci s NATO a EU za šest až osm let,“ řekl bývalý litevský premiér Kubilius, který je ostrým kritikem Ruska a podporovatelem Ukrajiny.

„Pokud bereme tyto odhady vážně, pak je čas, abychom se náležitě připravili, a je to krátký čas. To znamená, že musíme přijmout rychlá rozhodnutí, a ambiciózní rozhodnutí,“ řekl Kubilius.

Litevský politik dále řekl, že jeho prvním úkolem ve funkci komisaře bude, společně s budoucí šéfkou unijní diplomacie Kajou Kallasovou, zjistit, jaké zdroje EU potřebuje na to, aby byla připravena na vojenské napadení. Příslušnou analýzu chce dokončit během prvních 100 dní ve funkci.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek