MPO poskytne dotace 500 milionů Kč na mezinárodní výzkumné projekty v průmyslu

Stát poskytne z evropských peněz 500 milionů korun na mezinárodní projekty průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nyní vyzvalo k podávání žádostí o dotace na ně. Podpořeny mají být výhradně projekty s mezinárodním přesahem. Dnes o tom informovalo MPO. V případě dostatku kvalitních projektů může výše dotací ještě vzrůst.

„Pro zvyšování konkurenceschopnosti malých a středních podniků je klíčový rozvoj mezinárodní spolupráce, který jim umožní přístup k novým trhům, technologiím a know-how. Proto jsme připravili výzvu na podporu projektů průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje s mezinárodním přesahem. Díky tomu podnikům pomůžeme s potřebnými projekty, které povedou k jejich dlouhodobému růstu a vyšší přidané hodnotě,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Dotace podle ministerstva pokryjí náklady spojené s výzkumem a vývojem, včetně externích služeb, mezd výzkumných pracovníků, technického personálu, a také nákupem přístrojů a vybavení. Míra poskytnuté podpory bude záviset na velikosti podniku a typu projektu. Žádosti bude možné podávat od 4. října až do 30. listopadu 2026.

„Cílem je získávání znalostí pro vývoj nových produktů a technologií prostřednictvím mezinárodních projektů průmyslového výzkumu a vývoje, podávaných v mezinárodních sítích jako IraSME nebo ve spolupráci s mezinárodními partnery z jedné či více zemí, s podmínkou schválení veřejné podpory z regionálních nebo národních programů partnerských zemí,“ uvedl vrchní ředitel Sekce fondů EU Marian Piecha.

Ministerstvo na dotace použije peníze z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Cílem programu je rozvoj nových inovativních firem a usnadnění přechodu k udržitelné a digitální ekonomice.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Sdílet tento příspěvek