Týdenní přehled dění v institucích EU 23.- 30. září 2024

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 23. až 30 září 2024. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

RADA EU

V průběhu jednání proběhne výměna názorů ke dvěma bodům týkajícím se rybolovné agendy. Konkrétně se jedná o každoroční konzultace o rybolovných právech mezi EU a Spojeným královstvím a dále o konzultace mezi EU a Norskem a pobřežními státy. V rámci bodů Různé bude předsednictví informovat o summitu veterinárních služeb EU – západní Balkán. Komise a předsednictví budou informovat o proběhlém zasedání Výboru pro lesnictví. Dále je na programu pravidelně se opakující bod k aktuální situaci na trhu se zemědělskými komoditami, zejména pokud jde o dopady invaze na Ukrajinu. Dále předsednictví podá informaci o zkušenostech z druhého roku implementace strategických plánů společné zemědělské politiky a k tomuto tématu proběhne rovněž výměna názorů. Delegaci ČR povede ministr zemědělství M. Výborný

Na první řádné Radě pro obecné záležitosti pod taktovkou maďarského předsednictví (HU PRES) proběhne na úvod prezentace priorit nového předsednictví pro období do konce roku. Ministři zahájí přípravy říjnové Evropské rady (ER) projednáním komentovaného návrhu pořadu jednání. Ten obsahuje témata (1) Ukrajina, (2) Blízký východ (3) konkurenceschopnost a (4) různé (příprava COP 29 a COP 16, vnější vztahy vč. Gruzie a Moldavska). Možné body na agendě ER jsou bezpečnost a obrana a migrace. Ministři dále povedou horizontální debatu o právním státu v EU, přičemž základem pro diskuzi bude jako obvykle výroční zpráva EK zveřejněná v červnu tohoto roku. Za přítomnosti ministrů kandidátských zemí Albánie, Černé Hory, Severní Makedonie a Srbska proběhne poprvé specifická debata o obecném vývoji situace v oblasti právního státu v této skupině kandidátských zemí. ČR bude na jednáních zastupovat náměstkyně ministra pro evropské záležitosti P. Žáková.

Na Radě proběhnou tři diskuze. První se bude věnovat budoucnosti evropské konkurenceschopnosti a řešení výzev, kterým čelí průmysl a podniky na vnitřním trhu. Tato diskuze by měla reagovat na Draghiho zprávu. Druhá politická debata se bude týkat rámce veřejné podpory a jeho příspěvku k unijním cílům. Obědové téma se bude věnovat malým a středním podnikům a tomu, jak mohou lépe čerpat benefity  vnitřního trhu. V části Různé představí Německo iniciativu k elektronickému obchodu a delegace Česka a Lucemburska představí non-paper k prioritám nové EK na vnitřním trhu. Delegaci povede náměstek ministra E. Kožušník.

COREPER

Coreper I dne 25. září 2024

  • Zasedání Rady pro životní prostředí dne 14. října 2024 (agenda)
  • Rozhodnutí Rady o předložení návrhů na změnu příloh II a III Úmluvy o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť (příprava přijetí)
  • Zasedání Rady pro transport, telekomunikace a energetiku (energetika) dne 15. října 2024 (agenda)
  • Směrnice o alternativním řešení spotřebitelských sporů (ADR) (mandát pro jednání s EP)
  • Cestovní mapa k Draghiho zprávě (informace předsednictví)

Coreper II dne 25. září 2024

  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 24. září 2024 (follow up)
  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 15. října 2024 (agenda)
  • Vztahy s Evropským parlamentem (září 2024)
  • Zasedání Rady pro hospodářské a finanční záležitosti dne 8. října 2024 (příprava)
  • Využití mimořádných výnosů z imobilizovaných aktiv Ruska ke splácení půjček – follow up G7 (prezentace Komise, výměna názorů)
  • Zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 10.–11. října 2024 (příprava)
  • Vnější dimenze migrace: zpráva o provádění akčního souboru MOCADEM v návaznosti na akční plán EU pro trasu přes východní Středomoří (výměna názorů)

EVROPSKÝ PARLAMENT

V týdnu od 23. do 27. září zasednou ke schůzím výbory Evropského parlamentu (EP). Jednání proběhnou rovněž v rámci politických frakcí EP.

Výběr bodů z jednání parlamentních výborů: 

  • ECON (23. 9.) – debata o digitálním euru se zástupcem Evropské centrální banky (ECB)
  • BUDG (23. 9.) – hlasování o mobilizaci Fondu solidarity EU za účelem poskytnutí pomoci IT, SI, AT, EL, a FR při řešení katastrof, ke kterým došlo v roce 2023
  • AFET, DROI a DEVE (26. 9.) – představení kandidátů na udělení Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2024, hlasování o kandidátech proběhne v říjnu. 
  • Zástupci HU PRES představí sektorové priority svého předsednictví ve výborech ENVI (23. 9.) a DEVE (26. 9.). 

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek