I na podzim si s Eurocentrem České Budějovice připomínáme výročí 20 let ČR v EU

Dne 1. května 2004 vstoupila Česká republika do Evropské unie. Byla to významná událost, jejíž dvacetileté výročí slavíme celý tento rok. A na jakých podzimních akcích si toto výročí připomeneme v Jihočeském kraji?

Ve dnech 9.–11. října 2024 se uskuteční další ročník mezinárodní vědecké konference „Udržitelný rozvoj“, kterou již po patnácté pořádá Vysoká škola evropských a regionálních studií v Českých Budějovicích. Letošní ročník konference reflektuje výše uvedené výročí – tématem bude „20 let členství ČR v EU: Úspěchy, výzvy a perspektivy“. Registrace na konferenci probíhá do 30. září 2024. Více informací naleznete na našich webových stránkách:  https://tvorimevropu.cz/event/mezinarodni-vedecka-konference-na-tema-20-let-clenstvi-v-eu-uspechy-vyzvy-a-perspektivy/.

Součástí výše uvedené mezinárodní vědecké konference je i debata „20 let ČR v EU: jižní Čechy a evropské příležitosti“, která se uskuteční ve středu 9. října od 17 hodin v budově Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. Debatovat o tom, co nám členství v Evropské unii přináší a čím jsme EU za uplynulých 20 let obohatili my, můžete s Monikou Ladmanovou (vedoucí zastoupení Evropské komise v České republice), Dagmar Škodovou Parmovou (primátorkou města České Budějovice) a Annou Hořejší (kreativní ředitelkou organizace České Budějovice Evropské hlavní město kultury 2028). Bližší informace naleznete na našich webových stránkách: https://tvorimevropu.cz/event/debata-20-let-cr-v-eu-2/.

Do 27. září 2024 můžete také zhlédnout výstavu výtvarných děl zaslaných do soutěže „Moji evropští sousedé“. Vybraná díla si můžete prohlédnout v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích – v pobočce na Lidické, a to v otevírací době knihovny. Vstup je zdarma. Do soutěže, kterou u příležitosti oslav 20 let ČR v Evropské unii pořádaly informační kanceláře Eurocentrum České Budějovice a EUROPE DIRECT České Budějovice, byly poslány stovky obrázků a kreseb – nenechte si tedy ujít výběr těch nejzdařilejších děl.

Autorka: Kateřina Marková, Eurocentrum České Budějovice

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek