V Albánii otevřeli restauraci se 70 portréty italské premiérky Giorgii Meloni

V Albánii otevřeli novou restauraci se 70 portréty italské premiérky Giorgii Meloni. Nachází se nedaleko tábora, kde se mají posuzovat žádosti uchazečů o azyl v Evropské unii. Právě Meloni stála u zrodu migrační dohody mezi Římem a Tiranou, na jejímž základě azylový tábor vznikl s cílem omezit počet migrantů na Apeninském poloostrově. Místní obyvatelé dohodu vítají, organizace na ochranu lidských práv ji však označují za protiprávní.

Restaurace Meloni, která se specializuje na mořské plody, stojí u Jaderského moře v albánském přístavním městě Shëngjin. Otevřel ji Gjergj Luca, který má blízko k albánskému předsedovi vlády, jímž je Edi Rama. Luca agentuře AFP řekl, že obdivuje premiérku Meloni kvůli její výjimečné osobnosti. Doufá, že se brzy do města vrátí a ochutná jídlo v jeho restauraci.

Autorem portrétů je albánský umělec Helidon Haliti. Agentuře AFP řekl, že i když se politické názory Meloni neshodují s jeho, považuje ji za velmi zajímavou a silnou političku.

Meloni navštívila Shëngjin letos v červnu, tedy ještě předtím, než se restaurace otevřela. Město je jedním ze dvou hlavních míst, kde se budou v následujících měsících shromažďovat migranti čekající na vyřízení žádosti o azyl. Podle nové dohody bude italská pobřežní stráž zadržovat osoby, které připlouvají do Evropy přes Středozemní moře, a bude je převážet do Albánie.

Zdroj: ČTK
Náhledové foto: IG trattoria_meloni

Sdílet tento příspěvek