EASA doporučila aerolinkám nelétat do Libanonu a do Izraele

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) doporučila aerolinkám, aby nelétaly do Libanonu a Izraele. Jako důvod uvedla zintenzivnění vzdušných útoků a zhoršení bezpečnostní situace po dalším vyostření konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh. Agentura Reuters píše, že Libanon nepustil do svého vzdušného prostoru íránské letadlo, protože ho Izrael varoval, že použije sílu, pokud přistane.

Celkové zintenzivnění náletů a zhoršení bezpečnostní situace má dopad na bezpečnost ve vzdušném prostoru nad Izraelem a Libanonem, stojí v prohlášení agentury EU pro bezpečnost v letectví, která proto doporučila „neoperovat ve vzdušném prostoru Libanonu a Izraele, a to ve všech letových hladinách“. Doporučení je podle ní platné do 31. října a může být před uplynutím tohoto termínu upraveno.

Kvůli bezpečnostní situaci v regionu už dříve některé letecké společnosti pozastavily na určitou dobu lety do obou zemí, učinila tak například německá letecká společnost Lufthansa nebo francouzské aerolinky Air France.

Zdroj: ČTK

FOTO: Unsplash

Sdílet tento příspěvek