Borrell svolal kvůli Libanonu mimořádné zasedání ministrů zahraničí EU

Šéf unijní diplomacie svolal kvůli situaci v Libanonu na dnešek mimořádné neformální zasedání ministrů zahraničí EU prostřednictvím videokonference. Oznámil to podle agentury Reuters Peter Stano, mluvčí Josepa Borrella. Podle informací ČTK by se schůzka měla konat v pět hodin odpoledne a Česko by měl zastupovat ministr zahraničí Jan Lipavský.

Šéfové diplomacií sedmadvacítky mají diskutovat o unijní reakci na vyostření situace v blízkovýchodní zemi, která je terčem útoků ze strany Izraele. Izraelské letectvo útočí již týden velmi intenzivně na cíle spojené s hnutím Hizballáh. Podle libanonských úřadů při úderech zahynulo více než tisíc lidí a na 6000 dalších bylo zraněno.

Schůzka je svolána narychlo a je neformální, což znamená, že během ní nemohou být přijímána žádná formální rozhodnutí, ministři ale mohou diskutovat o dalších plánech či krocích. Příští formální zasedání ministrů zahraničí je plánováno na 14. října, kdy se šéfové diplomacií mají setkat v Lucemburku.

Situací na Blízkém východě se minulý týden zabývali i světoví lídři, kteří se účastnili 79. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Šéf diplomacie EU tam tehdy mimo jiné prohlásil, že současná eskalace napětí mezi Izraelem a Hizballáhem se téměř dostala na úroveň války. „Pokud tohle není válečná situace, pak nevím, jak to nazvat,“ řekl Borrell. Dodal, že velkou cenu platí civilisté.

Zdroj: ČTK

Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek