Připojte se k Dunajské radě mládeže a podílejte se na budoucnosti regionu!

Dunajská rada mládeže (Danube Youth Council, DYC) je iniciativa, která poskytuje mladým lidem z regionu Dunaje jedinečnou příležitost zapojit se do diskusí a rozhodovacích procesů v rámci Strategie EU pro Podunají a přispět k rozvoji celého regionu. Rada umožňuje členům a členkám se aktivně podílet na projednávání klíčových témat, jako je udržitelný rozvoj, regionální spolupráce, bezpečnost nebo podpora mladých lídrů v politických a ekonomických otázkách.

Proč se stát součástí Dunajské rady mládeže?

Členství v Dunajské radě mládeže přináší zapojení do mezinárodních projektů, kde se členové a členky ze 14 zemí zapojených do Strategie EU pro Podunají aktivně podílejí na realizaci iniciativ zaměřených na zlepšování životních podmínek v regionu, podporu regionální spolupráce a inovací.

Kromě toho získávají příležitost účastnit se jednání s decision-makery, ať už v rámci tematických řídících výborů nebo jednání národních koordinátorů Strategie EU pro Podunají, a prezentovat názory mladé generace přímo politikům a političkám z celé Evropy, což jim umožňuje ovlivňovat budoucí směřování regionu. „K DYC jsem se rozhodla připojit právě díky motivaci pomoci utvářet budoucnost Evropy. Chtěla jsem se zapojit do přeshraniční spolupráce a účastnit se smysluplných projektů v dunajském regionu, přičemž jsem chtěla zastupovat názory mládeže na různá témata, odpovídá na otázku týkající se motivace zapojit se do DYC Vana Ćendo.

Rada také poskytuje prostor pro osobní rozvoj, kdy mladí lidé mohou získávat nové dovednosti a budovat cenné kontakty na mezinárodní úrovni, čímž se připravují na další profesní i osobní výzvy. „Mým největším motivátorem pro připojení k radě bylo seznámení se s lidmi z různých zemí s různými pohledy na problémy, kterým naše země čelí,“ dodává Jana Burzyková.

Kdo se může přihlásit?

Přihlásit se mohou mladí lidé ve věku 18–30 let, kteří pocházejí ze zemí Dunajského regionu (včetně České republiky). Kandidáti nemusí mít občanství země, ve které působí, a kterou by rádi v Dunajské radě mládeže zastupovali. Uzávěrka přihlášek je 16. října 2024. Kandidáti a kandidátky musí prokázat zájem o rozvoj regionu a ochotu aktivně se podílet na činnosti rady.

Přihláška a další informace jsou dostupné na oficiálních stránkách Dunajské rady mládeže.

V případě dotazů se neváhejte obrátit na danubestrategy@vlada.gov.cz.

Co vzkazují současné členky?

„Dunajská Rada mládeže je mladý projekt s možnostmi budoucího rozvoje, který podporuje mladé lidi v účasti, generování nápadů a jejich prezentaci širšímu publiku s podporou zavedené Strategie EU pro Podunají (EUSDR). Je to příležitost rozšířit obzory a účastnit se dialogů o důležitých evropských tématech spolu s dalšími lidmi z dunajských zemí,“ vzkazuje potenciálním účastníkům Vana.

Jana zase dodává, že: „Pokud máte vášeň pro změnu a chcete něco ovlivnit, neváhejte se přihlásit a připojit se k Radě mládeže Dunaje. Tento projekt nabízí jedinečnou příležitost navazovat kontakty, učit se a aktivně přispět k budoucnosti dunajského regionu, zatímco získáte cenné praktické zkušenosti.

Více informací a přihlášky najdete na stránkách Danube Youth Council.

Sdílet tento příspěvek