Evropský den jazyků jsme oslavili také v Brně

Na oslavu Evropského dne jazyků, který každoročně připadá na 26. září, jsme za Eurocentrum Brno, ve spolupráci s Europe Direct Brno a Evropskou informační sítí pro mládež Eurodesk, zorganizovali tradiční Speak dating. Akce se uskutečnila 23. září na Moravském náměstí u sochy Jošta v Brně. V uvolněné a přátelské atmosféře se účastníci mohli seznámit s různými světovými jazyky, naučit se základní slovíčka, představit si gramatiku a především si užít společnou zábavu.

Evropský den jazyků je již tradičně příležitostí vyzkoušet si různé evropské i mimoevropské jazyky. Tuto možnost dostali zájemce i v Brně. Na akci bylo k dispozici celkem 12 jazyků, které si mohli účastníci vyzkoušet. Díky volnému prostoru na náměstí se návštěvníci mohli mezi jednotlivými stoly, kde na ně čekali naši lektoři, rodilí mluvčí a nadšenci do jazyků, volně pohybovat. K dispozici byly jazyky jako angličtina, španělština či francouzština. Cílem bylo přiblížit návštěvníkům co nejvíce světových jazyků, a proto jsme nabídku obohatili také o méně tradiční jazyky, jako jsou litevština, švédština, ukrajinština a dokonce i arabština.

Velký úspěch měl i znakový jazyk a esperanto – jazyk s jednoduchou gramatikou, který spojuje prvky slovanských, románských a germánských jazykových skupin. Tvrdí se, že pokud je člověk dostatečně motivovaný, může se během půl roku propracovat od začátečníka k plynulé komunikaci v esperantu.

Stejně jako v loňských letech byla akce velmi úspěšná a setkala se s pozitivními ohlasy od účastníků, kteří ocenili nejen možnost poznat nové jazyky, ale i příležitost navázat nové kontakty a sdílet radost z učení.

Autor: Miloslav Dušek, Eurocentrum Brno

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality