Říjen je Evropským měsícem kybernetické bezpečnosti

Říjen je každoročně Evropským měsícem kybernetické bezpečnosti. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) opět v průběhu celého října pořádá Festival bezpečného internetu, který nabízí sérii akcí, kampaní, konferencí a webinářů realizovaných s cílem šíření osvěty o bezpečnosti v on-line prostoru. Mottem letošního ročníku je „Chraň svůj svět“.

Prvním říjnovým dnem odstartoval Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti, který v rámci celé Evropské unie koordinuje Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA) a Evropská komise. Jedná se o každoroční osvětovou kampaň, která probíhá napříč EU s cílem propagovat a posílit kybernetickou bezpečnost a zvýšit povědomí o všech nástrahách, které v kyberprostoru číhají. 

NÚKIB při této příležitosti během měsíce října pořádá Festival bezpečného internetu, do jehož organizace se zapojují také partneři ze státní i soukromé sféry, univerzit či profesních a nevládních organizací. Jeho součástí bude například národní soutěž v kybernetické bezpečnosti pro mladé ve věku od 9 do 24 let, plakátová kampaň a osvětové semináře zaměřené na seniory nebo přednášky o bezpečnosti v on-line prostoru pro širokou veřejnost.

EU pracuje na podpoře kybernetické odolnosti na různých frontách tak, aby podniky a občané mohli využívat důvěryhodné digitální technologie, zatímco Akt kybernetické solidarity EU přináší konkrétní opatření, která EU umožní reagovat na hrozby a útoky.

Byla zpuštěna také online platforma Akademie kybernetických bezpečnostních dovedností, na které si můžete otestovat své digitální dovednosti nebo si vybrat z řady kurzů bezpečnostních kurzů, které jsou přístupné všem v celé Evropě.

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek