Objevte Evropu zdarma! Přihlašování do DiscoverEU končí už 16. října

Evropská komise minulý týden zahájila další kolo iniciativy DiscoverEU, které nabízí mladým lidem narozeným v roce 2006 jedinečnou příležitost objevovat Evropu zdarma. Přihlašování končí jíž 16. října!

DiscoverEU nabízí mladým lidem jedinečnou příležitost k prozkoumání Evropy, poznání její kulturní rozmanitosti a navazování mezinárodních přátelství. Iniciativa poskytuje celkem 35 500 časových jízdenek, které výhercům umožní cestovat po celé Evropě až 30 dnů v období od 1. března 2025 do 31. května 2026.

Zájemci a zájemkyně, kteří se narodili mezi 1. lednem a 31. prosincem 2006, musí na tomto odkaze zodpovědět krátký kvíz o Evropské unii. Do výzvy se mohou zapojit mladí lidé z Evropské unie a přidružených zemí programu Erasmus+, včetně Islandu, Lichtenštejnska, Severní Makedonie, Norska, Srbska a Turecka. Výzva je otevřena do 16. října 2024 do 12:00 (poledne).

Úspěšní uchazeči a uchazečky získají možnost prozkoumávat evropské země a města dle vlastního plánu nebo mohou využít doporučené trasy. Mezi ně patří například trasa Feel Good Route, zaměřená na podporu fyzického a duševního zdraví při cestování.

Další možností je DiscoverEU Culture Route, inspirovaná Evropským rokem mládeže 2022, která propojuje kulturní destinace, jako jsou evropská hlavní města kultury, místa zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO nebo města oceněná za dostupnost pro osoby se zdravotním postižením.

Kromě bezplatné jízdenky obdrží soutěžící i elektronickou slevovou kartu s více než 40 000 nabídkami na veřejnou dopravu, kulturu, ubytování, stravování, sport a další služby. Informační schůzky před odjezdem a setkání DiscoverEU, které pořádají národní agentury Erasmus+, nabídnou vzdělávací programy na podporu přípravy na cestu. Zvláštní podpora bude poskytnuta i mladým lidem se zdravotním postižením či zdravotními problémy, včetně finanční pomoci a možnosti cestovat s doprovodnou osobou.

Zdroj: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek