Práce na vojenských dodávkách pro Ukrajinu pokračují, řekl Macron Zelenskému

Práce na vojenských dodávkách pro bránící se Ukrajinu pokračují, uvedl dnes francouzský prezident Emmanuel Macron po jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v Paříži. Macron slíbil další vojenskou i diplomatickou podporu Kyjeva, píše agentura Reuters.

„Ještě před začátkem zimy potřebujeme vaši podporu,“ zdůraznil v Elysejském paláci Zelenskyj. Dodal také, že jednání o příměří Ukrajiny s Ruskem není tématem, které by probíral na schůzkách s evropskými lídry, píše agentura AFP. „Nemluvili jsme o příměří,“ řekl důrazně Zelenskyj.

Podle médií ukrajinský prezident při své nynější evropské cestě spojencům prezentuje svůj takzvaný plán vítězství. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 je Zelenskyj na páté návštěvě Francie, píše DPA.

Zelenskyj je tento týden na krátké a intenzivní cestě po Evropě. V Londýně dnes jednal s novým generálním tajemníkem NATO Markem Ruttema také s britském premiérem Kierem Starmerem. Dnes večer by měl Zelenskyj pokračovat do Říma na jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Pátek má vyhrazen na setkání s papežem Františkem a německým kancléřem Olafem Scholzem.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek