Cestovní doklady v mobilu? Evropská komise připravuje digitální pas

Evropská komise minulý týden oznámila plán zavést digitální pasy, které mají výrazně zrychlit kontroly na hranicích v rámci Schengenského prostoru. Tento projekt je zaměřen na modernizaci procesu pasových kontrol pomocí mobilní aplikace nazvané EU Digital Travel, která by dle návrhu Komise měla být k dispozici od roku 2030. Aplikace umožní cestujícím digitalizovat své doklady, včetně pasu a občanského průkazu.

Hlavní výhodou tohoto systému má být snížení času stráveného při hraničních kontrolách, což je určitě aktuálním tématem vzhledem k tomu, že jen v roce 2023 bylo na hranicích Schengenu zaznamenáno téměř 600 milionů přechodů. Z tohoto důvodu se Evropská komise snaží využít digitální technologie k tomu, aby byly kontroly efektivnější, ale zároveň bezpečné.

Jedním z klíčových prvků aplikace EU Digital Travel má být možnost, aby si cestující sami naskenovali a uložili svůj pas pomocí kamery v telefonu. To znamená, že údaje, jako je jméno, datum narození a fotografie, budou digitálně dostupné pro kontrolu.

Tento projekt vychází z úspěšného pilotního programu, který proběhl ve Finsku. Evropská komise plánuje jednotnou verzi aplikace pro všechny členské státy EU, čímž se zamezí rozdílům mezi jednotlivými zeměmi a zvýší se bezpečnostní standardy. Aplikace by také mohla být využita k uchovávání dalších cestovních dokumentů, což by bylo užitečné například pro turisty z třetích zemí cestující do EU.

Je důležité zmínit, že fyzický pas nadále zůstane pro cestování nezbytný– digitální pas nebude jeho plnohodnotnou náhradou, ale spíše doplňkem, který zjednoduší některé procesy, jako je například rychlé prokázání totožnosti na letištích.

Zdroj: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek