Jak vypadá Evropa očima mladých cestovatelů? Odpovědi přinesly besedy Time to move.

Celkem čtyři příběhy mladých lidí jsme měli možnost poslechnout si v rámci celoevropské kampaně Time to move, do které se zapojilo Eurocentrum Hradec Králové a informační středisko Europe Direct Hradec Králové jako partneři sítě Eurodesk. Příběh Kryštofa, velkého dobrodruha, který v 18 letech vyrazil na cestu do Evropy díky iniciativě DiscoverEU, studentky Nely z pardubického gymnázia, která je aktivní účastnicí několika výměn mládeže. Díky nim už projezdila Rumunsko, Slovinsko, Litvu a nyní se chystá do Řecka. A Martina a Vojty, kteří vystoupili ze své komfortní zóny a oba se stali na několik týdnů dobrovolníky ve Francii. Co mají tito mladí lidé společného? Přes možné prvotní obavy se nebáli opustit pohodlí domova, využili šance, která se jim nabízela, a získali zážitky na celý život, se kterými se s námi podělili.

Besedy Evropa mýma očima proběhly ve dvou termínech, 16. a 23. října v Knihovně města Hradce Králové a celkem přilákaly přes 80 návštěvníků, zejména z řad studentů Královéhradeckých středních škol. Během vyprávění jednotlivých příběhů se tak studenti dozvěděli o možnostech, kam mohou vycestovat díky programům Evropské unie, a to zadarmo. Iniciativa DiscoverEU je otevřena všem právě 18letým, kteří mohou získat měsíční vlakovou jízdenku po Evropě zdarma. Soutěž probíhá dvakrát ročně, pro zařazení do soutěže stačí na evropském portálu mládeže zodpovědět několik otázek. Šance na získání jízdenky je poměrně velká, v minulých kolech vyhrál každý čtvrtý účastník, mezi kterými byl i cestovatel Kryštof. Ten během své cesty využil kromě železničních tras, možnost navštívit i odlehlejší části Evropy letecky. Podíval se tak kromě Itálie, Španělska, Portugalska a dalších zemí i na Island. Na otázku, zda by se znovu přihlásil, kdyby měl příležitost, bez váhání odpověděl jednoznačně ano!

Ne jen čerstvě plnoletí mají však šanci vyrazit do Evropy. Možnost, jak poznat kus světa, ale i sami sebe a strávit týden s podobně smýšlejícími lidmi z různých koutů Evropy, nabízí výměny mládeže pod programem Erasmus+. Ti jsou určeny pro všechny mladé lidi od 13 do 30 let. A nezáleží, zda jste student střední školy, vysokoškolák, pracující nebo nezaměstnaný. Jak takové výměny mládeže vypadají, nám představila studentka Nela. Ačkoliv z počátku měla jisté obavy, co ji na zahraničním projektu čeká, zda zvládne pobyt v mezinárodním prostředí a celodenní komunikaci v cizím jazyce, brzy se tyto strachy rozplynuly. Důkazem je to, že se na podzim letí ohřát na svou již čtvrtou výměnu mládeže do Řecka.

Poslední dvě vystoupení patřili cestovatelům Martinovi a Vojtovi. Oba pojí nadšení pro dobrou věc a to, že se rozhodli strávit několik týdnů na krátkodobých dobrovolnických pobytech ve Francii. Martin využil příležitosti, který nabízí Evropský sbor solidarity a vydal se o prázdninách stavět do francouzské oblasti Auvergne-Rhône-Alpes starý dřevěný mlýn, spolu s dalšími mladými lidmi z celé Evropy. Kromě samotné práce a pěších výletů do okolních hor, si nejvíce dle jeho slov užíval společné vaření, zejména pak pečení pizzy ve staré hliněné peci. Podobně Vojta působil na ekologicky zaměřeném projektu, kde během workcampu opravoval starý středověký hrad v oblasti Bordeaux. Co mu projekt dal? Zážitky, nové přátelé a možnost na chvíli zcela „vypnout“.

Děkujeme všem mladým cestovatelům za sdílení svých zážitků, věříme, že rozptýlili možné obavy a předsudky přítomných studentů a svým příběhem inspirovali mnoho budoucích cestovatelů.

Sdílet tento příspěvek